- Boligprisene skal ned

Økningen i arbeidsledigheten sørger for at boligprisene vil gå ned tror DnB Markets. (foto: Colourbox).
Økningen i arbeidsledigheten sørger for at boligprisene vil gå ned tror DnB Markets. (foto: Colourbox).

<pPrisene skal ned igjen i år, mener DnB Nor. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Boligprisutvikling

Med denne kalkulatoren kan du beregne gjennomsnittlig prisutvikling på boliger i forskjellige distrikter av landet.

Hva bestemmer boligprisene
Gjennomgang av hvilke faktorer som har betydning for prisutviklingen i boligmarkedet.

Jakter du ny bolig er det ingen grunn til å forhaste seg av frykt for markant prisstigning, mener DnB Nor.

Ifølge rapporten «Økonomiske utsikter - 2. tertial 2009» tror DnB Nor at boligprisene kan falle på ny i nær fremtid.

«Vi venter at boligprisene vil kunne svinge noe fra måned til måned, men at tendensen vil være sideveis mesteparten av året og kunne trekke noe ned mot slutten av året. På årsbasis kan prisene fall med 2 prosent i år og ytterligere litt neste år», heter det i rapporten.

Utsatt prisnedgang
DnB Nor har med dette nedjustert anslaget sitt for nedgangen i boligprisene i 2009 betraktelig.

I forrige forrige utgave av Økonomiske utsikter - den for 1. tertial 2009 - anslo banken at boligprisene i år i snitt ville bli 10 prosent lavere enn i snittet for 2008.

Vi trodde boligprisfallet skulle falle videre inn i året og frem mot sommeren. Men vi har fått en bedre start på året i boligmarkedet enn ventet. Derfor har vi justert prognosene våre deretter, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor til DN.no.

Les også: Stormer til visning
Du får 15 prosent bedre råd
Virkeligheten overgikk frykten
Sitter smertefullt i minnet

Han understreker at dette ikke betyr at banken tror boligmarkedet nå er over kneiken og vil sette fulle segl mot gamle høyder.

- Nei, vi tror ikke at boligprisene nå skal stikke av og stige mye. Hvis man jakter ny bolig nå, kan man ta seg tid til å finne den boligen man virkelig vil ha, anbefaler Aamdal.

DnB Nor tror selv de har forklaringen på hvorfor de bommet på boligpris-utviklingen ved inngangen til året.

«Renteendringer slår raskere inn i boligprisene enn utviklingen i arbeidsledigheten. Det kan være en grunn til at prisfallet stanset så raskt opp etter at renten ble senket så mye i fjor. Virkningen av økende arbeidsledighet kan komme senere», skriver banken i sin rapport.

Dermed betyr det at boligprisene fortsatt kan ende der DnB Nor spådde i forrige rapport - bare på et litt annet tidspunkt enn først antatt.

- Når vi ser på prisene om litt tid, tror vi at bildet vil være omtrent det samme som vi spådde. Men veien frem dit er litt annerledes enn vi trodde, sier Aamdal.

Fortsatt stramt kredittmarked
Banken fokuserer i sin rapport også på at bankenes mulighet til å gi lån har forbedret seg kraftig fra et nivå der kredittmarkedet var så frossent at man «kunne gå på skøyter på det».

«Etter at bankene fikk anledning til å bytte boliglånene i statspapirer, har tilgangen til boliglån blitt bedre. Men fortsatt er nok kredittilgangen både ved kjøp og mellomfinansiering vanskeligere nå enn for ett år siden og det er ikke så åpenbart at situasjonen vil endre seg så mye med det første», skriver banken i sin rapport.

Personvernpolicy