«Den lille mann» får stjerneadvokat

<p>Advokat John Christian Elden blir småspareren Ivar Petter Røeggens advokat i kampen for å få erstatning fra DnB Nor. (Foto: Scanpix)</p><p> </p>
Advokat John Christian Elden blir småspareren Ivar Petter Røeggens advokat i kampen for å få erstatning fra DnB Nor. (Foto: Scanpix)  

<pTilfeldigheter gjør at småspareren Ivar Petter Røeggen får en av Norges fremste advokater på laget i kampen for erstatning fra DnB Nor. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Garanterte spareprodukter

Garantert aksjesparing, også kjent som strukturerte spareprodukter, omfatter aksjeindeksobligasjoner (AIO) og Banksparing med aksjeavkastning (BMA).

Felles for disse produktene er at avkastningen er bundet opp mot en eller flere aksjer/aksjeindekser, eventuelt råvarepriser (for eksempel kraftprisen).

Kundene er garantert å få tilbake minimum innskutt beløp (minus kostnader).

Om lag 150.000 nordmenn har lånt tilsammen 38 milliarder kroner for investering i slike spareprodukter. Investeringene kan ifølge beregninger ha påført kundene et tap i størrelsesorden 10-15 milliarder kroner på investeringene, inkludert alle gebyrer og omkostninger.

De største tilbyderne av produktene har vært DnB Nor, Nordea og Acta.

I januar i år vedtok Bankklagenemnda at DnB Nor må gi kunden Ivar Petter Røeggen 266.000 kroner i erstatning.

Les også:

Sviende nederlag for DnB Nor

Gjør du ingenting, får du ingenting

Årsaken er at banken har solgt, og lånt penger til, strukturerte spareprodukter med alt for små sjanser til positiv avkastning.

Men DnB Nor nekter å rette seg etter Bankklagenemnda, og i slutten av mai tar derfor Forbrukerrådet ut rettslig stevning på vegne av kunden.

Team Røeggen
Blant de mange kundene som føler seg lurt til å kjøpe spareprodukter som var mye dårligere enn de ble fremstilt, har Forbrukerrådet sett seg ut Ivar Petter Røeggen som den perfekte pilotsak.

Saken er bygget opp som en prinsippsak, og det er ikke de 266.000 kronene Røeggen tapte man egentlig er på jakt etter - men en dom som slår fast at bankene har solgt råtne spareprodukter over hele linjen. Et tap i retten kan derfor påføre bankene enorme tap, som erstatninger i mange titalls tusen lignende saker.

- Vi er opptatt av å hjelpe flest mulig, raskest mulig. Nå har vi satt sammen Team Røeggen, og denne saken skal vi vinne, erklærer forbrukerdirektør Randi Flesland.

- Søppelprodukter
Og det er derfor ikke hvem som helst de har plukket ut til å tale bankkundens sak: John Christian Elden.

- Det er en spennende sak. Det handler om hvorvidt vårt samfunn skal akseptere at en profesjonell bank skal få selge søppelprodukter til småsparere som stoler på dem, og der bare banken tjener penger på det, sier Elden i en kommentar til DN.no.

Forbrukerrådet uttrykker stor tilfredshet med å ha fått den erfarne og profilerte advokaten på laget:

- Vi valgte John Christian Elden fordi han har et godt team rundt seg. Han har laget et profesjonelt opplegg, han har vunnet tidligere saker mot DnB Nor og ikke minst har han rett til å møte i Høyesterett, sier Flesland.

Trolig til Høyesterett
Det siste er viktig fordi Forbrukerrådet forventer at saken går helt til topps i det norske rettsapparatet.

- Vi tror DnB Nor skjønner at dette er en prinsippsak som kan bety milliardutgifter for dem og andre banker om han vinner frem, sier Flesland.

DnB Nor på sin side er klar for å ta kampen.

Les også:

Disse 35 spareproduktene kan gi deg erstatning

DnB Nor: Derfor kan vi vinne i retten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus