Les 120 svar på skattespørsmål

TREKKES FRA? En leser lurer på om bompenger til og fra jobb kan trekkes fra på selvangivelsen. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)<em><br></em>
TREKKES FRA? En leser lurer på om bompenger til og fra jobb kan trekkes fra på selvangivelsen. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

<pABC Penger har svart på skattespørsmål i april. Her kan du lese 10 nye, og 110 tidligere svar.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil i april er 110 skattespørsmål besvart.Her kan du lese 10 nye skattesvar.

I boksen til høyre finner du lenker til de 110 foregående.

Spørsmål 120
Lurer på om man får fradrag ved refinansiering der man også tidligere har inngått en fastrenteavtale. For meg vil det koste ca.25000 kroner ekstra å innløse dette lånet til postbanken. Dette er penger jeg har tjent på avtalen frem til i dag, men nå har renta tatt meg igjen, og jeg har to år igjen på avtalen?

Overkursen ved innløsing av lån er fradragsberettiget på lik linje med renter. Dette vil også bli oppgitt av Postbanken ved årsoppgaven til neste år.

Spørsmål 119
Har ingen arbeidsinntekt eller pensjon, men har renteinntekter og inntekt ved utleie av fast eiendom.

Kan jeg bruke minstefradraget?

Grunnlaget for minstefradraget er lønnsinntekt eller pensjonsinntekt. For lønnsinntekter er det 36 prosent, maksimalt 67.000 kroner i 2008. I pensjoninntekter er minstefradraget 26 prosent, maksimalt 56.100 kroner.

Du får ikke noe minstefradrag i renteinntekter eller utleieinntekter.

Spørsmål 118
Hei, Vi lurer på en ting. Fram til 3. juli så bodde vi i en to mannsbolig hvor vi leide ut en leilighet. Vi flyttet ut den 3. juli og leide så ut den leiligheten vi bodde i.

Altså fra januar til 3. juli leide vi ut en leilighet i huset vi bodde i, mens fra 3. juli leide vi ut begge leilighetene i en tomannsbolig.

Hvordan skal vi skatte av dette?

Ved utgiftsføring, blir det utgiftene fra 3. juli og utover som vi kan trekke fra?

Frem til halvårskiftet er utleieinntekten skattefritt. Kostnader kan ikke trekkes fra.

Fra halvårsskifte er utleieinntektene skattepliktige, og kostnader er fradragsberettiget.

Spørsmål 117
Jeg har fått overført "negativ formue" fra min mann på -251.092,nå lurer vi på hva er dette og hvorfor?

Ektefeller lignes felles for formue. Derfor overføres den andres negative formue til ektefellen. Hvis den ene ektefellen har 500.000 kroner i formue, og den andre har en negativ formue på 300.000 kroner, har dere til sammen en positiv formue på 200.000 kroner.

Spørsmål 116
Jeg støtter flere organisasjoner ved faste trekk i måneden. Noen av disse er ikke kommet med på selvangivelsen, jeg må derfor føre dem opp selv. Hvor mange % av disse gavene kan jeg trekke fra? Unicef sier det er 25%, Amnesty hevder det er 28%. Jeg får restskatt så jeg trenger hjelp til å regne ut hvor mye jeg skal betale innen april.

Hvis en gave er fradragsberettiget, trekker du fra hele beløpet. Det er effekten av fradraget som er 28 prosent. Har du gitt en gave til Amnesty på 10.000 kroner, er effekten 2.800 kroner mindre i skatt.

Les mer om denne typen gaver her.

Spørsmål 115
Hei, jeg har et par spørsmål ang. store barn

Sønn på 20 år.

Bor på hybel, har adresse hjemme hos mor. Mottar borteboerstipend fra Lånekassa. Jobber som lærling. Hva med reiseutgifter? Kan han trekke fra reise mellom hybel og jobb? Han leverer egen selvangivelse.

Datter på 16 år.
Bor på hybel, har adresse hjemme hos mor. Mottar lån/stipend og borteboerstipend fra Lånekassa. Betaler skole- og idrettspenger totalt ca 30000,- i året. Lånet har kommet på min selvangivelse. Er det noe fradrag for skoleutgifter?

Sønnen på 20 år kan trekke fra reiseutgifter etter standardsatsen på 1,70 kroner per kilometer. Det gis ingen fradrag for skoleutgiftene.

Spørsmål 114
Har privat rente- og avdragsfritt lån på ca en tredjedel av totalt boliglån. Har avtale om at dette skal tilbakebetales om senest 5 år. Hvilke regler gjelder for dette, både for meg og for utlåner?

I selvangivelsen skal du sette opp dette lånet som gjeld. Den du har lånt pengene av skal sette det opp som en fordring.

Siden dette er rentefritt kan det være aktuelt at et visst rentebeløp blir betraktet som arv. Dette avhenger også av hvem du har lånt pengene av. Du har også anledning til å motta en halv G (35.128 kroner) per år i gave fra dem du skal arve fra.

Spørsmål 113
Har en firmabil som er under 3 år gammel med en nybilpris på kr.360.000,-
Selskapet jeg er ansatt i trekker den vanlige firmabilbeskatningen hvor inntektspåslaget er 30 prosent av nybilprisen opp til 249.600 kroner, og 20 prosent på beløpet .
Utover dette blir jeg trukket kr.2000,- netto hver måned (årlig kr.24.000,-) da selskapet mener dette er særlig kostbar bil.
Spørsmålet mitt er om det årlige beløpet på kr.24.000,- som jeg betaler kan trekkes fra på skatten.

Du får ikke trekke dette fra påslaget i firmabil. Det er heller ikke mulig å trekke dette fra på noen andre måter.

Denne typen ordning er svært ugunstig å bruke skattemessig sett. Hvis du først skal betale en egenandel, er det mye bedre at du hadde fått valget mellom å få 24.000 kroner mindre i lønn eller å få firmabil. Da ville egenandelen netto kostet deg bare litt over halvparten.

Spørsmål 112
Jeg lurer på om bompenger til og fra jobb kan trekkes fra på selvangivelsen.

Bompenger kan bare trekkes fra hvis det forkorter reisetiden med to timer (frem og tilbake). Bompengene må også koste mer enn 3.300 kroner. Dette inngår i reisefradraget, der det er et bunnfradrag på 12.800 kroner.

Les mer om reisefradrag.

Spørsmål 111
Jeg kjører firmabil til å fra arbeid som jeg må skatte for, kan jeg allikevel føre opp reisefradrag?
Har lest at det ikke spiller noen rolle hvordan man kommer seg på jobb, men ikke at firmabil er nevnt i de artiklene. Blant mine kolleger er det delte meninger om dette og alle har hørt forskjellig ting. For min del betaler jeg 60,- i bom hver dag samt at jeg kjører ca 45 km hver vei, dette ville i så fall utgjøre ganske mye.

Hvordan du kommer deg til jobb spiller ingen rolle. Det er distansen som avgjør hvor mye du kan trekke fra. Kilometersatsen er 1,40 kroner per kilometer, 0,70 kroner når avstanden overstiger 35.000 km på årsbasis.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus