Verste nedgang i britisk økonomi siden krigen

LÅNER: I budsjettalen sin varslet Alistair Darling at den britiske staten vil låne 175 milliarder pund, tilsvarende 1.700 milliarder kroner, i år. Det utgjør over 12 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. (Foto: Scanpix)
LÅNER: I budsjettalen sin varslet Alistair Darling at den britiske staten vil låne 175 milliarder pund, tilsvarende 1.700 milliarder kroner, i år. Det utgjør over 12 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. (Foto: Scanpix)

<pDen britiske økonomien vil krympe med 3,5 prosent i år, ifølge finansminister Alistair Darling. Det er den kraftigste nedgangen siden 1945.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

*Oktober 2008: Den britiske regjeringen sprøyter inn 37 milliarder pund, om lag 400 milliarder kroner, i tre av landets største banker.

*November 2008: Den britiske sentralbanken kutter overraskende styringsrenta med 1,5 prosentpoeng til 3 prosent, det laveste nivået på over 50 år.

*I siste kvartal i 2008 krympet økonomien med 1,6 prosent, den kraftigste nedgangen siden 1980.

*Januar 2009: Styringsrenta blir kuttet ytterligere til 1,5 prosent, det laveste nivået siden sentralbanken ble opprettet for 300 år siden.

*Pundet faller til det laveste nivået i forhold til dollar på sju og et halvt år.

*Storbritannia er offisielt i resesjon etter økonomisk tilbakegang i to kvartaler på rad.

*Februar 2009: Renta blir kuttet igjen til 1 prosent.

*Royal Bank of Scotland rapporterer om et rekordtap på 24 milliarder pund, det største i britisk finanshistorie.

*Mars 2009: Renta blir kuttet til 0,5 prosent.

*Industriproduksjonen har falt med over 11 prosent sammenlignet med 2008.

*April 2009: Nye tall viser at 2,1 millioner briter er arbeidsløse. Økningen på 177.000 er den største siden 1991.

(Kilde: Reuters)

Onsdag la Darling fram regjeringens forslag til statsbudsjett for Underhuset, et budsjett som kalkulerer med en samlet nedgang i BNP på 3,5 prosent i 2009. Det er langt dårligere enn tidligere anslag.

I budsjettalen sin varslet han også at den britiske staten vil låne 175 milliarder pund, tilsvarende 1.700 milliarder kroner, i år. Det utgjør over 12 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

Grunnen er at den økonomiske krisen fører til nedgang i skatteinntektene, samtidig som trygdeutgiftene øker.

Dermed vil Storbritannia ha en samlet gjeld på 220 milliarder pund i skatteåret 2009/2010, langt mer enn hva markedet har forventet. Som svar på nyheten, falt statsobligasjonene som en stein på markedet onsdag. Også kursen på britiske pund falt.

Opposisjonen kritisk

Blant tiltakene regjeringen foreslår, er å øke skatten på inntekter over 150.000 pund, eller 1,5 millioner kroner, til 50 prosent. Dette er en skjerping av den tidligere annonserte prosentsatsen på 45 prosent som Darling varslet i november, og som han sa skulle tre i kraft i 2011. Nå skjer skatteøkningen allerede fra 2010.

Ikke uventet fikk regjeringens budsjettforslag kjølig mottakelse av opposisjonen.

– Han (Darling) har planer om å låne 348 milliarder pund i løpet av de neste to årene. Det er mer enn hva alle tidligere regjeringer sammenlagt har lånt, ikke bare siden andre verdenskrig, men siden den britiske sentralbanken ble grunnlagt for over 300 år siden, sier de konservatives leder, David Cameron.

Ifølge Darling vil det ikke bli noen bedring i den økonomiske situasjonen før ved utgangen av 2009. Han spår at Storbritannia vil hente seg ut av resesjonen neste år, men anslår at veksten i BNP i 2010 ikke vil bli på mer enn 1,25. Det er lavere enn tidligere anslag, som var på mellom 1,5 og 2 prosent.

Vince Cable, finanspolitisk talsmann for Liberaldemokratene, er også syrlig til regjeringens budsjettforslag.

– Regjeringen er trengt opp i et hjørne. Strategien deres nå er bare å holde seg fast og håpe det beste, sa han.

Må ta grep

– De grep som er tatt både her hjemme og internasjonalt, samt de tiltak som vil bli presentert her i dag, innebærer at jeg forventer at økonomien vil vokse igjen mot sluttet av året, sa Darling.

Innen sommeren 2010 skal det holdes valg i Storbritannia. Og skal Labour ha noen som helst sjanse til å beholde makten, må regjeringen ta store politiske grep.

Partiet har falt jevnt og trutt på meningsmålingene siden Gordon Brown overtok etter Tony Blair for snart to år siden. På de siste målingene ligger de konservative ti poeng foran Labour, som har hatt regjeringsmakten siden 1997.

– Dette budsjettet vil lede Storbritannia gjennom den mest alvorlige økonomiske krisen på over 60 år, sa Darling.

Ledigheten stiger

Budsjettframleggelsen kom samme dag som ledighetstallene ble lagt fram. De viser at tallet på arbeidsledige stiger i Storbritannia, der den offisielle arbeidsledigheten nå har passert 6,7 prosent.

2,1 millioner briter var ved utgangen av mars registrert som arbeidsledige, og britene må helt tilbake til 1997, rett før Labour overtok regjeringsmakten, for å finne høyere arbeidsledighet.

Darling opplyste at regjeringen vil bevilge ytterligere 1,7 milliarder pund i tiltak for å hjelpe folk som har mistet jobben. (©NTB)