- Stoltenberg og Røkke drøftet skattefri stiftelse

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Aker-eier Kjell Inge Røkke. Foto: Scanpix
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Aker-eier Kjell Inge Røkke. Foto: Scanpix

<pStatsminister Jens Stoltenberg (Ap) og Aker-eier Kjell Inge Røkke arbeidet høsten 2008 med å legge Aker-formuen i en skattefri stiftelse, skriver Finansavisen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I artikkelen beskriver avisen en prosess der regjeringen skulle endre loven for å gi Kjell Inge Røkke muligheten til å opprette en skattefri stiftelse

Tidligere finansminister Per-Kristian Foss (H) sendte onsdag flere skriftlige spørsmål til Jens Stoltenberg om saken. Foss ber statsministeren svare på om avisens opplysninger er riktige. Foss vil også vite om det har vært diskusjoner eller en prosess som ligner den Finansavisen beskriver onsdag, altså en prosess som ville endt med skattefritak for deler av Røkkes selskaper eller eierstrukturer.

Ifølge Finansavisen skulle Ap-folk fylle opp stiftelsens styre. Røkke skal ha lokket med at dette skulle være en sosialdemokratisk tenketank etter mønster av Fafo.

Avviser

- Dette er galt, sier statssekretær Geir Axelsen i en pressemelding.

- Finansdepartementet har overhodet ikke arbeidet med et eget lovforslag knyttet til denne saken slik Finansavisen i dag hevde, sier Axelsen.

Videre står det i pressemeldingen:

«I 2008 ble det tatt kontakt fra Aker-konsernet vedrørende skattemessige forhold knyttet til opprettelse av en stiftelse. Aker-konsernets første kontakt var med Statsministerens kontor, som henviste videre til Finansdepartementet som ansvarlig departement. Det er ikke uvanlig at selskaper tar kontakt med Finansdepartementet vedrørende skatteregler og forståelsen av disse.»

Les hele pressemeldingen her

Svensk-inspirert

Røkke skal ha hentet inspirasjon fra den svenske Wallenberg-familien, hvor Wallenbergs stiftelse troner på toppen av deres system, ifølge Finansavisen.

I en tilsvarende konstruksjon i Norge skulle 60-80 prosent av Røkkes eierpost på 67 prosent i Aker ASA løftes opp i stiftelsen som hadde allmennyttige formål, noe som ville sikre Røkke fortsatt kontroll.

Konstruksjonen ville ha utløst skatteplikt, men avisens kilder hevder at det på høyt nivå i regjeringen skal ha vært en positiv interesse knyttet til muligheten for en skattefri overføring; lex Røkke. Planene skal ha blitt stoppet av finanskrisen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus