Klart for Sirkus Røkke

<strong>Mye på hjertet:</strong> Kjell Inge Røkke har invitert til pressekonferanse i lokalet "Månefisken" i Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Andreas H. Lunde
Mye på hjertet: Kjell Inge Røkke har invitert til pressekonferanse i lokalet "Månefisken" i Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Andreas H. Lunde

<pHele Norge venter på Røkke. Men vil han svare?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skrives om Røkke på Twitter nå:

I dag snakker Røkke for pressen. Det er ikke kjent nøyaktig hva han vil snakke om, men ifølge flere medier har den mediesky milliardæren lovet å snakke om den betente Aker Solutions-saken.

E24s kommentator Elin Ørjaseter tror ikke Røkke kommer til å lette på sløret eller ta noen nevneverdig selvkritikk på Månefisken. Hun tror Røkke er mer opptatt av å beskrive nøyaktig hva det er Røkke har solgt til Aker Solutions.

«I dag tar Røkke innersvingen på Jens. Han kommer nemlig til å snakke om oljebrønner i stedet for børskurser», skriver hun i en kommentar.

Også redaktør Ole-Morten Fadnes i Dagens Næringsliv ¨tror prosess og prissetting holdes utenfor dagens pressekonferanse.

- Jeg forventer at Kjell Inge Røkke vil snakke om den industrielle fornuften i Aker-transaksjonene, om sin kongstanke: Det å skape et stort, norsk oljeservicekonsern med sikre arbeidsplasser. Jeg tror ikke han vil snakke så mye om det som mange har vært kritiske til, nemlig prisingen av eiendelene og prosessen forut for milliardhandelen, sier han til ABC Nyheter.

- Det er nok ikke umulig at vi i løpet av foredraget får høre Røkke-klassikeren ”sten-på-sten”.

Møter pressen i gammel fabrikk

Røkke har leid plass på selskapslokalet Månefisken, som er et ombygget veveri fra sent 1800-tall. Det får den allerede irriterte NA24-redaktøren Inge Berge til å se rødt.

- Det er nesten jeg blir litt klam når jeg ser hvor de skal ha pressekonferansen, det er så ekstremt langt fra Aker Brygge at det nesten tipper over kanten. Det eneste som mangler er at han kommer i kjeledress, sier Berge til ABC Nyheter.

- Det er ikke kjent nøyaktig hva han skal snakke om, og Ørjaseter har antydet at han ikke kommer til å nevne Aker-saken i dag. Hva tror du?

- Det kommer til å være stinn brakke, og det vil bli verdens lengste spørsmål og svar-runde. Jeg og flere med meg kommer til å kreve svar på direkten. Hele greia kommer til å handle om Aker, det er helt bankers. Han kommer til å ta opp denne kontroversielle Aker-transaksjonen, og han kommer til å holde en forsvarstale. Og han kommer sannsynligvis til å ta opp dette rundt opprettelsen av en stiftelse med Ap.

- Han har mye på hjertet

På Månefisken, i de gamle fabrikklokalene, er eventbyrået Gyro igang med å rigge opp til sirkus klokka to. De har laget en presentasjon med bilder og video, men vil heller ikke antyde hva Røkke vil uttale seg om. Men:

- Det kommer nok til å vare i over en time. Jeg tror Røkke har mye på hjertet. Hva han kommer til å si vet jeg ikke. Det vet han bare selv. Det kommer nok til å bli kaos her når det starter, sier produsent Jeppe Sundt Jørgensen i Gyro til ABC Nyheter.

Dette er saken:


- På Soria-Moria ble regjeringen enige om å satse på nasjonalt eierskap i nøkkelbedrifter.

- Aker Holding AS ble etablert i juni 2007 med Røkke-kontrollerte Aker ASA som hovedaksjonær.

- Staten bladde opp 4,8 milliarder kroner for å få 30 prosent av selskapet, mens svenske Investor AB og Saab AB fikk 10 prosent for 1,6 milliarder. Pengene gikk til Røkkes Aker ASA.

- Hovedformålet var å sikre nasjonalt eierskap, og dermed trygge de rundt 23.000 arbeidsplassene i det som den gang het Aker Kværner ASA.

- For et års tid siden skiftet selskapet navn til Aker Solutions ASA.

- Selskapet lever av å selge varer og tjenester til norsk offshorenæring.

- Aker Holding AS skulle eie 40 prosent av Aker Solutions ASA.

- Kontrakten mellom Røkke og staten binder dem til sameierskapet i ti år og Røkke skal ha majoritetseierskapet.

- I tillegg ble styreplassene fordelt i Aker Holding AS med tre til Aker ASA, én til staten og én til de svenske investorene.

- Avtalen sikrer staten en større innflytelse i Aker Solutions ASA enn en indirekte eierpost på 12 prosent i datterselskapet tilsier.

- Torsdag 2. april 2009: Det blir kjent at Aker ASA har solgt fem selskap til Aker Solutions AS, et datterselskap av Aker Solutions ASA.

- Prisen på selskapene er 1,9 milliarder kroner. (Minus en halv milliard til innfrielse av aksjonærlån.)

- Reaksjonen fra aksjeanalytikere som kjenner Aker-selskapene, var nokså samstemt: Salget var like bra for Aker ASA, som det var dårlig for Aker Solutions ASA, fordi prisen var for høy.

- Aker Solutions økonomi er ikke veldig god. Nesten to milliarder kroner for de fem selskapene er litt mye for selskapet.

Kilde: NTB og Stavanger Aftenblad

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus