Lar mamma forhandle lønn

Foto: Colurbox
Foto: Colurbox

<pSjefer oppgitt over ny trend: Foreldre fikser jobb til barna og diskuterer lønn på podens vegne. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av tre sjefer har fått spørsmålet «Har du en jobb til barnet mitt?», og hver tiende sjef er blitt kontaktet av foreldre som vil ordne opp i konflikter barna har rotet seg opp i eller diskutere lønn.

Det viser en undersøkelse som Synovate har gjort på oppdrag av Chef, skriver chef.se.

I USA er fenomenet kjent. Der er såkalte «helikopterforeldre» rimelig utbredt:

Som helikoptre roterer de overvåkende over barna sine - beredt til å lande kjapt og rykke ut med nødhjelp så fort det trengs. Nå frykter eksperter at utviklingen snart vil nå de nordiske landene. Generasjon Y er på vei ut i arbeidslivet, og de er langt mer avhengige av foreldrene sine enn tidligere generasjoner.

Les også:
Fet lønn i magre tider
Få den lønnen du fortjener
Tøffere talentjakt enn noensinne
Vil ikke bli sjef
Tøffe krav fra Generasjon Y

Sliter med Generasjon Y

Beslutningsvegring
Generasjon Y er blant annet kjent for sin beslutningsvegring. En gjennomsnittlig amerikansk student ringer foreldrene sine åtte ganger om dagen, og samtalen dreier seg ofte om små detaljer. I USA har de nå begynt å arrangere egne karrieredager for foreldre...

Karrierecoach Nina Jansdotter i Sverige har sett tydelige tegn på at foreldre blander seg mer og mer inn i sønnens eller datterens jobbkarriere: Hun blir oppringt av foreldre som vil karrierecoache barna sine. De lurer på om det er best å studere i utlandet eller i Sverige, hvordan barna skal takle stress, og hvordan de skal komme seg videre i karrieren.

- Gjør barna en bjørnetjeneste
En bjørnetjeneste, mener Jansdotter.

- Hvis foreldrene skal løse barnas problemer på jobben, blir det vanskelig for barna. De mister tillit hvis de ikke er voksne nok til å fikse sine egne jobbproblemer, sier hun til chef.se.

Hun får støtte av svenske sjefer:

61 prosent av sjefene sier i Chefs undersøkelse at de ikke vil at foreldrene skal blande seg. Bare åtte prosent sier at de ikke har noe imot det.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus