Får sparken uten grunn

FORTVILET: Mange arbeidstakere får sparken under finanskrisen. Men ikke alle føler de får en gyldig grunn. Illustrasjonsfoto: Colorbox.
FORTVILET: Mange arbeidstakere får sparken under finanskrisen. Men ikke alle føler de får en gyldig grunn. Illustrasjonsfoto: Colorbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pArbeidgivere bruker finanskrisen som argument for å kvitte seg med ansatte. Fortvilte arbeidstakere føler de blir sagt opp på usaklig grunnlag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

LO opplever en markant økning av saker der arbeidstagere mener de blir sagt opp på usaklig grunnlag. Handel og kontor er et av fagforbundene som får mange henvendelser fra sine medlemmer.

- Det er ingen tvil om at mange bedrifter utnytter finanskrisa til å permittere og si opp ansatte. Men det er fullstendig uakseptabelt. Loven er klar, arbeidsgivere må ha saklige grunner for å gå til oppsigelser, sier Kjetil Neskvern, informasjonsansvarlig i Handel og Kontor.

Siden finanskrisen brøt ut i høst har fagforbundet opplevd en økning i antall oppsigelsessaker. I øyeblikket har fagforbundet 73 saker gående. Det er mer enn normalt.

- Under finanskrisen har det nok blitt enklere for bedrifter å sparke folk. Man møter større forståelse for innskjæringer og nedbemanninger, sier Bente Tandberg, regionsekretær i Handel og Kontor region Øst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun tror mange bedrifter har blitt skremt av den globale økonomiske situasjonen, og dermed sier opp ansatte på annet grunnlag enn de burde gjort.

Rammer uorganiserte hardest

Tandberg oppfordrer fagorganiserte arbeidstakere til å ta kontakt med fagforbundet sitt dersom de føler seg urettferdig behandlet i oppsigelsessaker. Fagorganiserte har rett på forhandlingsmøter med arbeidsgiver om forholdene rundt oppsigelsen og får hjelp av egne tillitsvalgte i denne prosessen.

- Vi har faktisk opplevd at folk har fått tilbake jobbene sine på denne måten, sier Tandberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun tror slike saker går hardest ut over uorganiserte som ikke har en fagforening i ryggen til å hjelpe dem med forhandlinger og økonomiske utgifter.

Tandberg får støtte fra advokatfullmektig André Carlsen, som får mange henvendelser fra fortvilte arbeidstagere som har fått sparken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi opplever en pågang av arbeidstagere som føler de blir oppsagt på usaklig grunnlag, sier han.

Fri rettshjelp

Carlsen har skrevet artikkelen «Finanskrise og arbeidsrett - oppsigelse grunnet virksomhetens forhold», hvor han skriver: Arbeidsgiver skylder gjerne på finanskrisen, og sier at nedbemanning av arbeidsstyrken er eneste mulighet for at virksomheten skal kunne overleve.

Men det alene er ikke gyldig grunn til å si opp folk. Carlsen peker på tre faktorer som må ligge til grunn for en lovlig oppsigelse:

  • en bedriftsøkonomisk analyse tilsier at det er nødvendig.
  • utvelgelsesprosessen blant de ansatte er saklig.
  • arbeidsgiveren ikke har annet passende arbeid å tilby.

- Det er en kjensgjerning at mange arbeidsgivere kunne vært nøyere når det gjelder lover og regler rundt oppsigelser og permitteringer, sier Carlsen.

Mange av arbeidstagerene som ringer Carlsen har ikke råd til å dekke advokatutgiftene i slike saker. Derfor peker han på muligheten for fri rettshjelp dersom inntekt og formue er under en viss grense.

NHO merker at bedrifter fokuserer på prosessen rundt nedbemanning og permitteringer, men har ikke merket noen økning i saker om usaklige oppsigelser. Deres erfaring er at slike saker først vil vise seg et år eller to etter at krisetider er over.

Har du opplevd dette? Ta kontakt med ABC Nyheters journalist.