Boligbyggingen fortsetter å falle

Boligbyggingen fortsetter å falle
Boligbyggingen fortsetter å falle

<pOg den vil sannsynligvsi fortsette å falle.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av årets to første måneder ble det satt i gang bygging av 3.866 boliger. Dette er 17 prosent mindre enn i samme periode i fjor og 36 prosent mindre enn toppnivået i januar-februar 2007.

Totalt ble det igangsatt 17 prosent mindre bruksareal i januar-februar 2009 sammenlignet med samme periode i fjor.

Tilsvarende gikk bruksareal til boligbygg ned 20,6 prosent, fritidseiendommer ned 21,6 prosent og næringsbygg ned 12,7 prosent.

Det viser byggearealstatistikk lagt frem av Statistisk sentralbyrå i dag.

Les siste boligsaker her
Boligbyggingen blir ikke dyrere
Lovendring kan gi husleiesjokk
Fanget i feriefelle
Boligmarkedet flatt i mars

- Trenden fortsetter litt til
- I våre anslag for norsk økonomi gir et kraftig fall i fastlandsinvesteringene et av de sterkeste negative bidraget til veksten i fastlandsøkonomien. Dette fallet skal vi blant annet se i igangsettingen av boliger og andre bygg. Igangsettingen av boliger har falt mye allerede, men skal mest sannsynlig videre ned. Blant annet fordi det er mange usolgte ferdigbygde nye prosjekter ute, skriver seniorøkonom Erik Bruce i morgenrapporten til Nordea markets, sendt ut før SSB-tallene ble sendt ut.

Bruce peker på at igangsettingen av andre bygg også har falt, men moderat og at trenden har flatet ut de siste månedene.

- Gitt tilstrammingen i kredittmarkedet, det høye nivået på investeringene i utgangspunktet og de svake utsikten i markedene for mange norske bedrifter tror vi igangsettingen av særlig næringsbygg skal langt ned. Det vil bety at den utflatingen vi så i trenden i igangsettingen av andre bygg var midlertidig og at igangsettingen skal videre ned. Igangsettingstallene får sjelden noen oppmerksomhet i markedet, men er ikke helt uten betydning for Norges Banks vurderinger, skriver Bruce.

- Igangsettingstallene for boliger er svært volatile, men har fulgt en fallende trend i vel to år. Vi tror den trenden fortsetter litt til, skriver Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork i morgenrapporten som ble sendt ut før igangsettingstallene ble publisert.

Fallet kan være større
Den gjennomsnittlige månedlige registreringsforsinkelsen i kommunene har økt. Det betyr at andelen eldre byggeprosjekter som registreres igangsatt har økt. I tillegg kan prosjekter som er meldt igangsatt, ha blitt utsatt på ubestemt tid på grunn av fallet i etterspørselen. Den nedadgående trenden kan dermed være større enn registrert i byggearealstatistikken, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Personvernpolicy