- Vi ble ført bak lyset

LURT: Berit Kjøll er Statens representant i styret. Foto: Scanpix.
LURT: Berit Kjøll er Statens representant i styret. Foto: Scanpix.

<p– Etter min mening er styret i Aker Holding AS ført bak lyset, sier Berit Kjøll, som er statens styrerepresentant i selskapet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er full strid mellom regjeringen og Aker ASA om hvem som visste hva om de omstridte Aker-transaksjonene og når de visste det. I stridens kjerne står statens styrerepresentant i Aker Holding, Berit Kjøll.

Nærings- og handelsdepartementet var godt orientert om de omstridte Aker-transaksjonene, hevder Aker ASA onsdag. Både næringsminister Sylvia Brustad (Ap) og Berit Kjøll bestrider dette.

– Etter min mening er styret i Aker Holding AS ført bak lyset, sier Kjøll i en pressemelding onsdag kveld.

Onsdag gikk næringsminister Sylvia Brustad (Ap) hardt ut mot Aker. Hun sier de omstridte transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions ikke kan regnes som bindende, og krever at transaksjonene enten blir nullstilt, eller at saken blir tatt opp til behandling i generalforsamlingen i Aker Solutions.

– All fornuft tilsier at Aker Holding, hvor staten er deleier, skulle hatt anledning til å delta i overlegningene. Det er mye som taler for at saken skulle vært behandlet i generalforsamling, sa Brustad.

Stiller seg bak kritikken

Berit Kjøll stiller seg bak næringsministerens kritikk.

– Som styremedlem i Aker Holding AS kan jeg bekrefte statsråd Brustads beskrivelse av prosessen fram mot transaksjonene som meget uryddig. Prosessen er preget av bevisst siling av informasjon og voldsomt hastverk avslutningsvis.

Hun hevder styret i Aker Holding ble ført bak lyset, både ved at saken ble lagt fram som en orienteringssak, og ved at hun som statens representant ble gitt forsikringer som «viste seg ikke å stemme».

Aker hevder på sin side at både Kjøll og Nærings- og handelsdepartementet var godt orienterte om saken.

E-post til sjefen

Kjøll fikk allerede tirsdag den 24. mars en utfyllende og detaljert redegjørelse om Aker-transaksjonene, inkludert konklusjonen om at det verken ville være nødvendig med en generalforsamling i Aker Solutions eller styrebehandling i Aker Holding. Det hevder Aker ASA i en pressemelding onsdag.

Den 25. mars mottok daglig leder Bengt Arve Rem i Aker Holding en e-post fra Kjøll hvor hun blant annet skrev følgende:

«Orienterte som avtalt NHD i dag. Fremdrift, omfang og prosess. Jeg sa at det vil bli gitt en kort orientering i etterkant av generalforsamlingen AHAS mandag, håper det går greit. For øvrig var mottakelsen positiv.»

Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker ga i tråd med dette en «kort redegjørelse» om transaksjonene til representanter fra departementet etter generalforsamlingen i Aker Holding mandag den 30. mars, melder Aker.

Det er «vanskelig for Aker ASA å forstå annet enn at departementet hadde mottatt informasjon og forstått prosessen og omfanget av avtalene som var i ferd med å bli inngått», hevder selskapet.

«Overordnet orientering»

Nærings- og handelsdepartementet var slett ikke så godt orientert om saken som Aker ASA vil ha det til, hevder næringsminister Sylvia Brustad (Ap).

I et ordinært møte med departementet den 25. mars snakket Kjøll blant annet om Aker Oilfield Services, vedgår Brustad.

– Dette var en transaksjon som allerede var offentlig kjent etter Akers kvartalspresentasjon 24. februar. Vi var ikke orientert om pris eller andre vilkår, sier Brustad i en pressemelding.

De andre transaksjonene ble departementet først orientert om av Øyvind Eriksen den 30. mars, sier Brustad.

– Da fikk vi en overordnet orientering. Det vil si at vi heller ikke da fikk informasjon om pris eller andre vilkår.

Kristelig Folkeparti krever at Kjøll må gå av hvis det viser seg at hun holdt tilbake informasjon om transaksjonene. Høyre mener at også næringsminister Sylvia Brustad må gå av, om hun kjente til transaksjonene. (©NTB)

Personvernpolicy