Nå kan Gjedrem kutte enda mer

Erik Bruce i Nordea Markets ser ikke bort fra en Styringsrente på 1 prosent senere i år. (foto: Scanpix)
Erik Bruce i Nordea Markets ser ikke bort fra en Styringsrente på 1 prosent senere i år. (foto: Scanpix)

<p- Det er ingen grunn for Norges Bank å ikke kutte renten med et halvt prosentpoeng på neste rentemøte, mener sjefanalytiker Erik Bruce. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjerneinflasjonen falt fra markert fra februar til mars. Det åpner for nok et kraftig rentekutt fra Norges Bank, mener sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

- Inflasjonen kommer ned, og det var det som skulle til for at vi fullt ut tror på at renten vil bli kuttet med 0,5 prosentpoeng på neste møte, sier Bruce til DN.no.

Les også: Prisveksten dabber av

Får Bruce rett vil sentralbanksjef Svein Gjedrem dermed kutte styringsrenten til 1,5 prosent på møtet 6. mai.

Viktig for Gjedrem
Inflasjonen er blant Norges Banks viktigste indikatorer, siden sentralbanken setter renten med tanke på en stabil oppgang i prisene over tid.

Den underliggende prisstigningen, kjerneinflasjonen, som er endringen i konsumprisene uten energipriser og aviftsendringer, er blant sentralbankens foretrukne mål på prisstigningen. Sentralbanken har også sitt eget inflasjonstall, KPIXE, som også blir offentliggjort onsdag.

Sentralbankens styringsmål er å sette renten slik at inflasjonen blir nær 2,5 prosent på mellomlang sikt.

Mindre opptatt av inflasjonen
Bruce mener imidlertid at Norges Bank for tiden legger langt mer vekt på utsiktene i den økonomiske utviklingen enn på hvordan det går med prisveksten.

- Den er nok mest opptatt av hvor sterk nedgangen i økonomien blir, så da blir inflasjonen mindre viktig, sier Bruce.

- Men den er mer komfortabel nå som kjerneinflasjonen faller tilbake?

- Ja, dette er noe som må til. Sentralbanken hadde nok gått litt mer forsiktig frem dersom inflasjonen hadde blitt liggende på et høyt nivå, sier Bruce.

Ingen grunn til å vente
I februar var kjerneinflasjonen på 3,0 prosent og dermed godt over styringsmålet. I mars falt den til 2,7 prosent.

Norges Bank har forklart den overraskende høye inflasjonen i februar med at effekten av en svak krone har slått raskere inn på importprisene. Svakere krone fører isolert sett til at prisene på importvarer stiger.

At inflasjonen nå kommer ned gjør at Bruce tror alt ligger til rette for nye rentekutt.

- Det er ingen grunn for at Norges Bank ikke skal kutte med et halvt prosentpoeng på det neste rentemøtet. Det eneste er hvis kronen skulle svekke seg ytterligere. Tallene fra internasjonal økonomi har ikke blitt noe bedre, og norske tall har vært omtrent som ventet, sier Bruce.

Rente mot én prosent
Norges Banks styringsrente er nå på 2,0 prosent. Bruce tror i utgangspunktet at rentebunnen blir på 1,25 prosent. Det betyr at renten kan komme enda lavere selv om den skulle bli kuttet med 0,5 prosentpoeng på møtet 6. mai.

Bruce utelukker heller ikke at renten kan komme helt ned på 1,0 prosent i løpet av året. Men da må alt gå slik sentralbanken selv har spådd.

- Det avhenger litt av effekten som rentekuttene har på boligmarkedet og på forbruket. Der er Norges Bank litt pessimistisk, mener Bruce.

- På den annen side ser vi ikke noen bedring i økonomiene ute. Selv om aksjemarkedene har kommet litt opp, fungerer kreditten fortsatt dårlig. Vi har ikke sett noen klar bedring i kredittmarkedene, legger Bruce til.

Små utslag
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets er enig i Bruces vurdering om at nedgangen i kjerneinflasjonen gjør det lettere for Norges Bank å kutte renten ytterligere.

- Dette støtter Norges Banks plan om ytterligere rentekutt. Men norsk inflasjon er fortsatt langt unna noe som kan betegnes som en kollaps, skriver Mork i en oppdatering onsdag.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB Nor Markets mener dagens inflasjonstall ikke bør påvirke Norges Banks rentevurderinger. Dermed kan sentralbanken kutte renten som planlagt.

- De venter at inflasjonen skal avta og anslaget for 2009 er 2,5 prosent. Dagens tall trekker i riktig retning, skriver Magnussen i en oppdatering fra DnB Nor Markets onsdag.

Ifølge Magnussen ga inflasjonstallet små utslag i markedet. Det eneste var at kronen svekket seg marginalt.

Les også: Ukens viktigste tall

Personvernpolicy