Meny

Svak økning i konsumprisindeksen

Mamut-salget på bøker senket inflasjonen. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dyrere klær fører konsumprisindeksen svakt oppover, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Se også

Inflasjonskalkulator

Her kan du regne ut hvilken verdi et beløp fra et tidligere år har i dag. Eller du kan regne motsatt, og finne ut hva en tilsvarende verdi i dagens pengeverdi var tidligere.

Konsumprisindeksen
Les mer om dette på SSB.

KPI økte med 0,1 prosent fra februar til mars 2009. Fra mars 2008 til mars 2009 steg indeksen med 2,5 prosent, mens tolvmånedersveksten justert for avgiftsendringer og energivarer var 2,7 prosent i samme periode.

Prisene på klær og skotøy viste en samlet oppgang på 4,8 prosent fra februar til mars, ifølge SSB. Klesprisene hadde en noe kraftigere oppgang enn prisene på skotøy.

Prisene på energivarer medvirket til å dempe veksten i KPI. Elprisene sank med 5,2 prosent, mens prisene på drivstoff og smøremidler ble redusert med 1,1 prosent. Prisene på bøker falt med hele 20,4 prosent, noe som kan sees i sammenheng med det årlige Mamutsalget. Prisene på flyreiser bidro også i samme retning, med en nedgang på 4,6 prosent fra februar til mars.

Tolvmånedersveksten på 2,5 prosent kan hovedsakelig forklares med økte matvarepriser og bokostnader. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus