Milliardkrav mot Telenor

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTelenor må betale kravet på over 11 milliarder kroner til miniselskapet Farimex innen fem dager. Det er klart etter at kravet offisielt ble forkynt fredag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Telenor gjør det helt klart at det er uaktuelt å innfri kravet på 1,7 milliarder dollar, tilsvarende 11,1 milliarder kroner, fra Farimex. Selskapet er medaksjonær i russiske VimpelCom, med en eierandel på 0,002 prosent.

– Vi akter ikke å innfri et så uhyrlig krav basert på en ulovlig russisk rettskjennelse som vi har anket, sier Jan Edvard Thygesen, konserndirektør og leder av Telenors virksomheter i Sentral- og Øst-Europa.

Alvorlige beskyldninger

Farimex mener Telenor urettmessig trenerte VimpelComs oppkjøp av den ukrainske mobiloperatøren URS og på den måten påførte det russiske selskapet økonomiske tap. Farimex har fått medhold i to lavere rettsinstanser i Russland.

Telenor avviser på sin side alle anklager, og legger dessuten ikke skjul på at tilliten til de to domstolene i Khanty Mansijsk og Omsk i Sibir er lik null.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forkynnelsen aktualiserer uansett faren for at Telenors aksjer i VimpelCom blir tvangssolgt før den harde rettsstriden er avgjort. Det vil i så fall innebære alvorlige problemer for det norske telekonsernet uansett utfall av rettsstriden.

Saken har vakt betydelig oppmerksomhet hos så vel norske som hos russiske myndigheter, uten at samtalene tilsynelatende har gitt resultater i favør av Telenor.

– Ran på høylys dag

– Kravet er fullstendig grunnløst og satt fram som følge av at et obskurt selskap på De britiske jomfruøyene med en eneste ansatt og direktør som ingen ennå har sett, har misbrukt sibirske domstoler. Skulle våre aksjer bli solgt som følge av dette, vil vi betrakte det som ran ved høylys dag, sier Thygesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Telenors aksjer i VimpelCom er tatt i arrest og kan tvangsselges for å innfri milliardkravet. Telenor avventer nå ankebehandlingen 28. april av sin begjæring om oppsettende virkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selve rettssaken mot Farimex er også anket til en høyere rettsinstans. Domstolen i Tyumen i Vest-Sibir begynner behandlingen 26. mai.

Tapssluk

– Det eneste tapet som er påført VimpelCom i URS WellCom-saken er kjøpet i seg selv, sier Thygesen

Han framholder URS som et gigantisk tapssluk etter kjøpet verdt 231 millioner dollar, rundt 1,5 milliarder kroner.

– Siden kjøpet, er ytterligere 600 millioner dollar (snaut 4 milliarder kroner, red.anm.) blitt pløyd inn i selskapet, med resultat at selskapet nå bare har en markedsandel på 3,4 prosent og vel to millioner abonnenter. Dette var nøyaktig hvorfor vi var motstandere av kjøpet, sier Thygesen. (©NTB)