Røys forberedt på sykehusstreik

MULIG STREIK: – Forhandlingene om pensjonsordningen kan føre til arbeidskonflikt, sier Røys. (Foto: Scanpix)
MULIG STREIK: – Forhandlingene om pensjonsordningen kan føre til arbeidskonflikt, sier Røys. (Foto: Scanpix)

<pFornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) er forberedt på at lønnsoppgjøret i offentlig sektor kan føre til streik blant ansatte i skoler, sykehus og eldreomsorg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppgjøret starter i dag, og i tillegg til forhandlinger om eventuelle økonomiske tillegg, skal partene bli enige om tilpasning av offentlig tjenestepensjon og AFP til ny folketrygd, opplyser Fornyings- og administrasjonsdepartementet på sine nettsider.

– Forhandlingene om pensjonsordningen kan føre til arbeidskonflikt, sier Røys til NRK.

Hun viser til at arbeidstakerorganisasjonene fikk et viktig kort i fjor da det ble enighet om at det skal være streikerett på offentlig pensjon.

Røys mener oppgjøret kan bli krevende. Dersom partene ikke blir enige, kan det bli streik blant lærere og i omsorgssektoren fra slutten av mai.

Unio-leder Anders Folkestad sier i utgangspunktet nei til endringer som svekker dagens pensjonsrettigheter.

– Vi skal ha like god pensjon i framtiden, men det skal altså skje en tilpasning til den nye folketrygden, sier Folkestad.

Leder Morten Øye i LO-Stat sier det samme.

– Vi tror at hvis vi skulle rekruttere like godt i staten i framtiden, så må vi beholde pensjonen på samme nivå som i dag, sier Øye.

– Hovedutfordringen i årets tariffoppgjør blir å finne en god løsning på saken om tjenestepensjon i offentlig sektor, sier forhandlingsleder Pål N. Arnesen i YS Stat.

Sammen med LO Stat og Unio Stat la YS Stat fram felles krav om «rimelig lønnsøkning» da de fredag møtte statens forhandlingsdelegasjon. Arbeidstakerorganisasjonene vil først etter påske legge fram detaljene i de økonomiske kravene og kravene tilknyttet AFP og tjenestepensjon.

Personvernpolicy