Meny

Skanska: - Krisa gir muligheter

Kommunikasjonssjef Geir Linge i Skanska ber myndighetene om å benytte krisa til et miljøløft for offentlige bygninger i Norge. Foto: Skanska.
Kommunikasjonssjef Geir Linge i Skanska ber myndighetene om å benytte krisa til et miljøløft for offentlige bygninger i Norge. Foto: Skanska.

Regjeringen kan få til et miljøløft, mener kommunikasjonssjef Geir Linge i Skanska.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISE I BYGGEBRANSJEN

• Ledigheten i bygg- og anleggsbransjen øker eksplosivt. 6,2 prosent av arbeidsstyrken i denne bransjen er arbeidsledige.


• 70.700 personer var ved utgangen av mars helt arbeidsledige og ledigheten nådde 2,8 prosent, viser tall fra Nav. Dermed har den samlede ledigheten økt med 69 prosent sammenlignet med mars i fjor.


• Arbeidsledigheten i bygg- og anleggsbransjen har det siste året økt med 171 prosent. Nesten en av tre ledige i Norge har bakgrunn fra bygg og anlegg eller industrien.


• Ledigheten øker aller mest for jernbindere, forskalingssnekkere og tømrere, som på ett år nesten har firedoblet arbeidsledigheten. Stillasbyggere og vei- og anleggsarbeidere er blant de yrkesgruppene i bygg- og anleggsbransjen som har hatt minst økning i ledigheten, med en økning på ett år på henholdsvis 66 prosent og 43 prosent.


• Parallelt med den kraftige veksten i ledigheten øker også antallet permitteringer kraftig. 17.100 personer var ifølge Nav permitterte ved utgangen av mars. Det er 14.300 flere enn ved samme tid i 2008. 16.000 personer deltar på ordinære arbeidsmarkedstiltak.

• Det er et stort flertall av unge menn blant de arbeidsledige. I aldersgruppen 20 til 24 år er det nå en ledighet på 7,5 prosent.


Kilde: NTB

- Sjøl frykter jeg ikke for jobben, men alt kan snu, sier Morten Jordahl (37).- Sjøl frykter jeg ikke for jobben, men alt kan snu, sier Morten Jordahl (37).

Torsdag meldte Nav at ledigheten i bygg- og anleggsbransjen øker eksplosivt.

6,2 prosent av arbeidsstyrken i denne bransjen er arbeidsledige

, melder NTB.

Kommunikasjonssjef Geir Linge i et av landets ledende entreprenørselskap, Skanska, sier myndighetene bør utnytte muligheten krisa gir til å rehabilitere og bygge nye offentlige bygninger, samt få til et miljøløft for bygningene som allerede finnes.

- Nøkkelen for å bedre situasjonen vi er i nå, er at vi får i gang offentlige bygge- og anleggsprosjekter, sier Linge til ABC Nyheter.

Han understreker at mye positivt har skjedd, men mener bransjen har til gode å se de helt store effektene av regjeringens krisepakker.

- Skanskas håp er at det offentlige nå tar tak i miljøutfordringene ved sine bygg, og gjennomfører grundig miljøsertifisering. Dette er foreløpig brukt i veldig liten grad, og det er flere aktører som oss, som kan tilby denne typen kontroller. Vi kan benytte denne situasjonen til å løse en del av de behovene samfunnet har på dette området, sier Linge.

- Det gjøres mye riktig, men vi har ikke sett de store effektene av krisepakkene foreløpig. Det er fortsatt et «window of opportunity», som vi sier på nynorsk, sier Linge.

Ifølge tall fra NAV var 70.700 personer i Norge helt arbeidsledige ved utgangen av mars. Den totale ledigheten nådde 2,8 prosent. Dette tilsvarer en 69 prosents økning i den samlede ledigheten sammenlignet med mars i fjor.
Les også: Ledigheten i bygg- og anlegg eksploderer

- Den sterke økningen i arbeidsledigheten fortsetter i mars. Det er særlig blant unge menn og personer med bakgrunn fra bygg, anlegg og industri at ledigheten øker kraftig, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie til NTB.

Har nedbemannet

Geir Linge i Skanska understreker at det er forskjell på anleggs- og byggevirksomhet.

- Bygg og anlegg er forskjellige markeder med forskjellige aktører. Det de har til felles er behovet for finansiering. Offentlige myndigheter kan påvirke næringsmarkedet ved å stimulere til bygging eller rehabilitering av offentlige kontorbygg, skoler og lignende, mens boligmarkedet er mer avhengig av boligsalg- og etterspørsel.

Skanska har nedbemannet med cirka 600 årsverk siden krisa ble utløst for alvor i høst.

- Av disse er cirka halvparten «naturlig avgang» der folk selv velger å si opp, ta tidlig pensjon eller lignende. I forhold til permitterte har vi i dag cirka 100 permitterte, og konsernet har dermed cirka 4000 ansatte per i dag, sier Linge.

- Med andre ord merker vi at det er litt andre tider. I og med at vi har færre prosjekter har omsetningen vår gått ned, og da må vi justere produksjonskapasiteten vår.

- Endret hverdag

På Grünerløkka i Oslo skrider byggeprosjektet Ringnes Park frem. Det består både av boliger og næringsvirksomhet som butikker og kino. Bygningsarbeideren Morten Jordahl (37) forteller om permitteringer og endret arbeidshverdag som følge av krisa.

- Vi merker krisa veldig godt. Vi må ta på oss det vi får, og det er mange arbeidsoppgaver vi ikke behøvde gjøre før som vi må gjøre nå, sier han.

Jordahl har jobbet i bygg- og anleggsbransjen i ti år. Hans spesialområde er utvendig logistikk.

- Jeg kjører alle slags arbeidsmaskiner. Men nå om dagen må vi også ta i et tak med andre oppgaver, som rydding av området og lignende, sier han.

- Prosjektene finnes

Jordahl jobber selv for VL Eiendomsservice, og deltar i arbeidet med Ringnes Park for OKK Entreprenør AS. Administrerende direktør i OKK Fredrik W. Baumann bekrefter at selskapet har vært nødt til å stramme livreima for å møte krisen. Selskapet har foreløpig sagt opp cirka 10 prosent av arbeidsstokken.

- Vi har fullstendig ordretørke og har hatt det i et halvt år. Horisonten vår er ganske brukbar i 2009, men i 2010 trenger vi nye oppdrag, sier Baumann til ABC Nyheter.

- Vi ser at finansmarkedet gjør at prosjekter blir stoppet, vi vet at det er sunne prosjekter i markedet, men man får ikke til langsiktig finansiering, og da blir det liggende. Så vi stiller spørsmål ved hvordan politikernes tiltakspakker faktisk fungerer, sier Baumann.

Han mener det finnes gode og realistiske prosjekter i markedet, men at proppen er hos bankene.

- Vi har ikke fått noen signaler fra bankene om at de vil kunne låne ut «lange penger» ennå, så da er spørsmålet om disse pakkene fungerer. Dette er dramatisk for prosjektene som stopper, sier Baumann.

Konsernet OKK har cirka 150 ansatte. Selskapet driver med entreprenørvirksomhet og eiendomsutvikling. Omtrent halvparten er håndverkere og halvparten er funksjonærer. Selskapet har også datterbedrifter med mer spesialiserte funksjoner.

Baumann bekrefter at arbeidshverdagen for dem som har fått beholde jobben er endret.

- Det stemmer at folk nå må ta i et tak på flere områder enn deres mest spesialiserte funksjon. For eksempel betongarbeidere som må rydde og gjøre andre oppgaver. Vi prøver jo å holde folk i jobb, sier han.

- Vi gjør svært mye

- Regjeringen gjør svært mye for å motvirke effektene av den internasjonale finanskrisen. Gjennom den generelle økonomiske politikken gir vi kraftige stimulanser som vil bidra til å øke etterspørselen etter arbeidskraft. De nye ledighetstallene viser at det var viktig å sette inn kraftige tiltak for å øke aktiviteten blant annet i bygg- og anleggsbransjen, sier statssekretær Jan-Erik Støstad (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:35 Person omkom etter fall fra bygning12:22 Syklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10 Nytt avhør av Philip Manshaus lørdag12:09 Lærere demonstrerer i Hongkong11:44 Rødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08 Sjefstrateg spår valutasjokk10:59 Avis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37 Høyt elsket sjøku døde i Thailand10:14 Siktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53 Politiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19 Varsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31 «Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23 Forsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21 Politiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02 Neville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45 Savnet krabbefisker funnet i god behold06:45 Sjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder06:45 Mann siktet for drap på turist på New Zealand06:36 Ung mann til sykehus etter voldshendelse i Kristiansand06:11 Hurtigruten nektes å seile i russisk farvann06:10 Dette skjer i dag06:00 Real Sociedad-sjefen om Ødegaard: – Han lever og tenker fotball 24 timer i døgnet05:39 Dette skjedde i natt05:24 KCNA: Kim Jong-un ledet ny rakettoppskyting04:42 Oslo SV vil at elsparkesyklene skal bli en del av Ruter04:15 USA oppfordrer til dialog om Kashmir03:41 Politiet ferdig med etterforskningen av Sandnes-drapet02:56 Golf: Motgang for Hovland i Ohio02:04 Skuespiller Peter Fonda er død02:03 Mindreårig gutt til sykehuset etter slåsskamp i Aust-Agder01:56 Ap, Høyre og Frp sier fortsatt nei til innsyn i regnskap01:06 Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør01:00 USA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip00:26 Galatasaray tapte med Linnes på benken00:22 Moské-helten: – Jeg visste at jeg ville dø om jeg slapp ham00:19 Huddersfield sparket Siewert etter tap mot Fulham00:04 38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:33 Oppgang på Wall Street23:03 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:46 Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør22:40 Epstein tok livet sitt, konkluderer rettsmedisinere22:40 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:13 Sykkelikonet Gimondi døde av hjertesvikt22:09 Forsvareren: – Han har vært samarbeidsvillig22:08 Barcelona leier ut Coutinho til Bayern München21:52 Har tapt Fredriksen-gaven på ett år21:22 Solberg etter varsel om Frp-møte: – Vi jobber med løsninger om bompenger og statsbudsjettet21:17 Trump-administrasjonen vil selge jagerfly til Taiwan21:00 Politiet: Terror- og drapssiktede Manshaus erkjenner de faktiske forhold20:54 Minst fire drept i bombeangrep i moské i Pakistan20:32 Ekstraordinært landsstyremøte i Frp: regjeringsdeltakelse er tema20:24 Imam: – Manshaus hadde på seg sko med spiker19:59 – Bør låne oss ut av bomknipa19:15 Northug tilbake på langrennslandslaget som sponsor19:01 Pilothelten reddet 233 mennesker: – Jeg følte ingen frykt18:23 Lundanes vant mellomdistansen i o-VM, bronse til Dæhli17:47 Manshaus i avhør hos politiet17:22 Påstander om samrøre øker i hvert fall ikke tilliten til mediene17:11 – Norge har ingenting med å være et eksempel for oss17:08 Imam om Manshaus: – Han er en fiende av islam og menneskeheten17:06 Mos til Sarpsborg, Salvesen til Strømsgodset16:46 En person innbrakt etter bråk ved valgbod på Karl Johans gate16:28 Hopp: Tande ute med skade i opptil seks uker16:27 Ikke nye funn av E. coli i vannprøver i Bergen16:11 Grønland til Trump: – Vi er ikke til salgs15:42 Stefaren får ikke bistandsadvokat14:49 – Norge kan tjene 210 milliarder14:28 Kåre (94) og Ingebrigt (94) får flytte sammen med konene14:01 NTNU-rektor slutter på grunn av forhold til kollega13:42 Nederlandsk prinsesse er død13:33 G-Sport legges ned13:32 Fant bisarr bilde hos avdød, sexsiktet milliardær13:05 Ebola har spredd seg til ny provins i Kongo12:47 MDG frykter at unge velgere skal svikte dem12:34 Moske-helt hedret: – Føler sorgen til Manshaus sin far12:26 Klopp bekrefter mulig keeperkrise for Liverpool12:17 Utenlandske pengespillselskap tapte søksmål mot Norge12:17 Iransk oljetanker forbereder seg på å forlate Gibraltar11:35 Vantro i Danmark etter rykter om at Trump vil kjøpe Grønland11:30 Israel snur – tillater likevel politikere innreise11:29 Jussprofessor gir Jagland full støtte11:28 Nye oppskytinger fra Nord-Korea11:28 Solskjær: – Alexis blir i United10:50 Studie indikerer at fotballtitting er bra for helsen10:41 – Vi trenger en handlingsplan mot muslimhat10:21 Høyre åpner for å danne byråd alene i Oslo10:05 Legendarisk James Bond-bil solgt på auksjon10:04 Norske matpriser øker mest i Norden10:03 En av de to sjekket etter mistenkelig dødsfall på Vinstra08:57 Ekspert mener Lagerbäck har et luksusproblem08:49 Regjeringen foreslår ny integreringslov08:42 Dobbeltdrapsdømt henrettet i Tennessee08:42 Fem personer omkom i trafikken i juli08:23 Aldri har det vært færre rovviltskader på sau08:10 Slik skader gummikuler ansiktet til demonstranter07:26 Mistet jobben og flyttet hjem til foreldrene – ble utvandret av staten07:19 Philip Manshaus avhøres fredag ettermiddag06:45 Toginteressen har eksplodert – men reisende klager06:43 Kinas myndigheter avviser mulig gjentakelse av Beijing-massakren i Hongkong06:37 Dette skjer i dag
Siste nytt
12:35NorgePerson omkom etter fall fra bygning12:22MotorSyklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10VerdenNytt avhør av Philip Manshaus lørdag12:09VerdenLærere demonstrerer i Hongkong11:44PolitikkRødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08PengerSjefstrateg spår valutasjokk10:59PolitikkAvis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37VerdenHøyt elsket sjøku døde i Thailand10:14NorgeSiktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53NorgePolitiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19NorgeVarsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31Politikk«Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23PengerForsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21NorgePolitiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02SportNeville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45NorgeSavnet krabbefisker funnet i god behold06:45SportSjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder06:45VerdenMann siktet for drap på turist på New Zealand06:36NorgeUng mann til sykehus etter voldshendelse i Kristiansand06:11ReiseHurtigruten nektes å seile i russisk farvann06:10NorgeDette skjer i dag06:00SportReal Sociedad-sjefen om Ødegaard: – Han lever og tenker fotball 24 timer i døgnet05:39NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenKCNA: Kim Jong-un ledet ny rakettoppskyting04:42NorgeOslo SV vil at elsparkesyklene skal bli en del av Ruter04:15VerdenUSA oppfordrer til dialog om Kashmir03:41NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av Sandnes-drapet02:56SportGolf: Motgang for Hovland i Ohio02:04VerdenSkuespiller Peter Fonda er død02:03NorgeMindreårig gutt til sykehuset etter slåsskamp i Aust-Agder01:56NorgeAp, Høyre og Frp sier fortsatt nei til innsyn i regnskap01:06NorgeManshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør01:00VerdenUSA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip00:26SportGalatasaray tapte med Linnes på benken00:22NorgeMoské-helten: – Jeg visste at jeg ville dø om jeg slapp ham00:19SportHuddersfield sparket Siewert etter tap mot Fulham00:04Sport38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:33VerdenOppgang på Wall Street23:03SportJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:46NorgeManshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør22:40VerdenEpstein tok livet sitt, konkluderer rettsmedisinere22:40NorgeJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:13SportSykkelikonet Gimondi døde av hjertesvikt22:09NorgeForsvareren: – Han har vært samarbeidsvillig22:08SportBarcelona leier ut Coutinho til Bayern München21:52PengerHar tapt Fredriksen-gaven på ett år21:22PolitikkSolberg etter varsel om Frp-møte: – Vi jobber med løsninger om bompenger og statsbudsjettet21:17VerdenTrump-administrasjonen vil selge jagerfly til Taiwan21:00NorgePolitiet: Terror- og drapssiktede Manshaus erkjenner de faktiske forhold20:54PolitikkMinst fire drept i bombeangrep i moské i Pakistan20:32PolitikkEkstraordinært landsstyremøte i Frp: regjeringsdeltakelse er tema20:24NorgeImam: – Manshaus hadde på seg sko med spiker19:59Bil– Bør låne oss ut av bomknipa19:15NæringslivNorthug tilbake på langrennslandslaget som sponsor19:01VerdenPilothelten reddet 233 mennesker: – Jeg følte ingen frykt18:23SportLundanes vant mellomdistansen i o-VM, bronse til Dæhli17:47NorgeManshaus i avhør hos politiet17:22PolitikkPåstander om samrøre øker i hvert fall ikke tilliten til mediene17:11Verden– Norge har ingenting med å være et eksempel for oss17:08NorgeImam om Manshaus: – Han er en fiende av islam og menneskeheten17:06SportMos til Sarpsborg, Salvesen til Strømsgodset16:46NorgeEn person innbrakt etter bråk ved valgbod på Karl Johans gate16:28SportHopp: Tande ute med skade i opptil seks uker16:27NorgeIkke nye funn av E. coli i vannprøver i Bergen16:11PolitikkGrønland til Trump: – Vi er ikke til salgs15:42NorgeStefaren får ikke bistandsadvokat14:49Penger– Norge kan tjene 210 milliarder14:28Helse og livsstilKåre (94) og Ingebrigt (94) får flytte sammen med konene14:01NorgeNTNU-rektor slutter på grunn av forhold til kollega13:42VerdenNederlandsk prinsesse er død13:33PengerG-Sport legges ned13:32VerdenFant bisarr bilde hos avdød, sexsiktet milliardær13:05VerdenEbola har spredd seg til ny provins i Kongo12:47PolitikkMDG frykter at unge velgere skal svikte dem12:34NorgeMoske-helt hedret: – Føler sorgen til Manshaus sin far12:26SportKlopp bekrefter mulig keeperkrise for Liverpool12:17NorgeUtenlandske pengespillselskap tapte søksmål mot Norge12:17VerdenIransk oljetanker forbereder seg på å forlate Gibraltar11:35VerdenVantro i Danmark etter rykter om at Trump vil kjøpe Grønland11:30PolitikkIsrael snur – tillater likevel politikere innreise11:29NorgeJussprofessor gir Jagland full støtte11:28VerdenNye oppskytinger fra Nord-Korea11:28SportSolskjær: – Alexis blir i United10:50Helse og livsstilStudie indikerer at fotballtitting er bra for helsen10:41Norge– Vi trenger en handlingsplan mot muslimhat10:21PolitikkHøyre åpner for å danne byråd alene i Oslo10:05MotorLegendarisk James Bond-bil solgt på auksjon10:04PengerNorske matpriser øker mest i Norden10:03NorgeEn av de to sjekket etter mistenkelig dødsfall på Vinstra08:57SportEkspert mener Lagerbäck har et luksusproblem08:49PolitikkRegjeringen foreslår ny integreringslov08:42VerdenDobbeltdrapsdømt henrettet i Tennessee08:42NorgeFem personer omkom i trafikken i juli08:23NorgeAldri har det vært færre rovviltskader på sau08:10VerdenSlik skader gummikuler ansiktet til demonstranter07:26NorgeMistet jobben og flyttet hjem til foreldrene – ble utvandret av staten07:19NorgePhilip Manshaus avhøres fredag ettermiddag06:45ReiseToginteressen har eksplodert – men reisende klager06:43VerdenKinas myndigheter avviser mulig gjentakelse av Beijing-massakren i Hongkong06:37NorgeDette skjer i dag
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus