Skanska: - Krisa gir muligheter

Kommunikasjonssjef Geir Linge i Skanska ber myndighetene om å benytte krisa til et miljøløft for offentlige bygninger i Norge. Foto: Skanska.
Kommunikasjonssjef Geir Linge i Skanska ber myndighetene om å benytte krisa til et miljøløft for offentlige bygninger i Norge. Foto: Skanska.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRegjeringen kan få til et miljøløft, mener kommunikasjonssjef Geir Linge i Skanska.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
KRISE I BYGGEBRANSJEN

• Ledigheten i bygg- og anleggsbransjen øker eksplosivt. 6,2 prosent av arbeidsstyrken i denne bransjen er arbeidsledige.


• 70.700 personer var ved utgangen av mars helt arbeidsledige og ledigheten nådde 2,8 prosent, viser tall fra Nav. Dermed har den samlede ledigheten økt med 69 prosent sammenlignet med mars i fjor.


• Arbeidsledigheten i bygg- og anleggsbransjen har det siste året økt med 171 prosent. Nesten en av tre ledige i Norge har bakgrunn fra bygg og anlegg eller industrien.


• Ledigheten øker aller mest for jernbindere, forskalingssnekkere og tømrere, som på ett år nesten har firedoblet arbeidsledigheten. Stillasbyggere og vei- og anleggsarbeidere er blant de yrkesgruppene i bygg- og anleggsbransjen som har hatt minst økning i ledigheten, med en økning på ett år på henholdsvis 66 prosent og 43 prosent.


• Parallelt med den kraftige veksten i ledigheten øker også antallet permitteringer kraftig. 17.100 personer var ifølge Nav permitterte ved utgangen av mars. Det er 14.300 flere enn ved samme tid i 2008. 16.000 personer deltar på ordinære arbeidsmarkedstiltak.

• Det er et stort flertall av unge menn blant de arbeidsledige. I aldersgruppen 20 til 24 år er det nå en ledighet på 7,5 prosent.


Kilde: NTB

- Sjøl frykter jeg ikke for jobben, men alt kan snu, sier Morten Jordahl (37).- Sjøl frykter jeg ikke for jobben, men alt kan snu, sier Morten Jordahl (37).

Torsdag meldte Nav at ledigheten i bygg- og anleggsbransjen øker eksplosivt. 6,2 prosent av arbeidsstyrken i denne bransjen er arbeidsledige, melder NTB.

Kommunikasjonssjef Geir Linge i et av landets ledende entreprenørselskap, Skanska, sier myndighetene bør utnytte muligheten krisa gir til å rehabilitere og bygge nye offentlige bygninger, samt få til et miljøløft for bygningene som allerede finnes.

- Nøkkelen for å bedre situasjonen vi er i nå, er at vi får i gang offentlige bygge- og anleggsprosjekter, sier Linge til ABC Nyheter.

Han understreker at mye positivt har skjedd, men mener bransjen har til gode å se de helt store effektene av regjeringens krisepakker.

- Skanskas håp er at det offentlige nå tar tak i miljøutfordringene ved sine bygg, og gjennomfører grundig miljøsertifisering. Dette er foreløpig brukt i veldig liten grad, og det er flere aktører som oss, som kan tilby denne typen kontroller. Vi kan benytte denne situasjonen til å løse en del av de behovene samfunnet har på dette området, sier Linge.

- Det gjøres mye riktig, men vi har ikke sett de store effektene av krisepakkene foreløpig. Det er fortsatt et «window of opportunity», som vi sier på nynorsk, sier Linge.

Ifølge tall fra NAV var 70.700 personer i Norge helt arbeidsledige ved utgangen av mars. Den totale ledigheten nådde 2,8 prosent. Dette tilsvarer en 69 prosents økning i den samlede ledigheten sammenlignet med mars i fjor.
Les også: Ledigheten i bygg- og anlegg eksploderer

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den sterke økningen i arbeidsledigheten fortsetter i mars. Det er særlig blant unge menn og personer med bakgrunn fra bygg, anlegg og industri at ledigheten øker kraftig, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie til NTB.

Har nedbemannet

Geir Linge i Skanska understreker at det er forskjell på anleggs- og byggevirksomhet.

- Bygg og anlegg er forskjellige markeder med forskjellige aktører. Det de har til felles er behovet for finansiering. Offentlige myndigheter kan påvirke næringsmarkedet ved å stimulere til bygging eller rehabilitering av offentlige kontorbygg, skoler og lignende, mens boligmarkedet er mer avhengig av boligsalg- og etterspørsel.

Skanska har nedbemannet med cirka 600 årsverk siden krisa ble utløst for alvor i høst.

- Av disse er cirka halvparten «naturlig avgang» der folk selv velger å si opp, ta tidlig pensjon eller lignende. I forhold til permitterte har vi i dag cirka 100 permitterte, og konsernet har dermed cirka 4000 ansatte per i dag, sier Linge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Med andre ord merker vi at det er litt andre tider. I og med at vi har færre prosjekter har omsetningen vår gått ned, og da må vi justere produksjonskapasiteten vår.

- Endret hverdag

På Grünerløkka i Oslo skrider byggeprosjektet Ringnes Park frem. Det består både av boliger og næringsvirksomhet som butikker og kino. Bygningsarbeideren Morten Jordahl (37) forteller om permitteringer og endret arbeidshverdag som følge av krisa.

- Vi merker krisa veldig godt. Vi må ta på oss det vi får, og det er mange arbeidsoppgaver vi ikke behøvde gjøre før som vi må gjøre nå, sier han.

Jordahl har jobbet i bygg- og anleggsbransjen i ti år. Hans spesialområde er utvendig logistikk.

- Jeg kjører alle slags arbeidsmaskiner. Men nå om dagen må vi også ta i et tak med andre oppgaver, som rydding av området og lignende, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Prosjektene finnes

Jordahl jobber selv for VL Eiendomsservice, og deltar i arbeidet med Ringnes Park for OKK Entreprenør AS. Administrerende direktør i OKK Fredrik W. Baumann bekrefter at selskapet har vært nødt til å stramme livreima for å møte krisen. Selskapet har foreløpig sagt opp cirka 10 prosent av arbeidsstokken.

- Vi har fullstendig ordretørke og har hatt det i et halvt år. Horisonten vår er ganske brukbar i 2009, men i 2010 trenger vi nye oppdrag, sier Baumann til ABC Nyheter.

- Vi ser at finansmarkedet gjør at prosjekter blir stoppet, vi vet at det er sunne prosjekter i markedet, men man får ikke til langsiktig finansiering, og da blir det liggende. Så vi stiller spørsmål ved hvordan politikernes tiltakspakker faktisk fungerer, sier Baumann.

Han mener det finnes gode og realistiske prosjekter i markedet, men at proppen er hos bankene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har ikke fått noen signaler fra bankene om at de vil kunne låne ut «lange penger» ennå, så da er spørsmålet om disse pakkene fungerer. Dette er dramatisk for prosjektene som stopper, sier Baumann.

Konsernet OKK har cirka 150 ansatte. Selskapet driver med entreprenørvirksomhet og eiendomsutvikling. Omtrent halvparten er håndverkere og halvparten er funksjonærer. Selskapet har også datterbedrifter med mer spesialiserte funksjoner.

Baumann bekrefter at arbeidshverdagen for dem som har fått beholde jobben er endret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det stemmer at folk nå må ta i et tak på flere områder enn deres mest spesialiserte funksjon. For eksempel betongarbeidere som må rydde og gjøre andre oppgaver. Vi prøver jo å holde folk i jobb, sier han.

- Vi gjør svært mye

- Regjeringen gjør svært mye for å motvirke effektene av den internasjonale finanskrisen. Gjennom den generelle økonomiske politikken gir vi kraftige stimulanser som vil bidra til å øke etterspørselen etter arbeidskraft. De nye ledighetstallene viser at det var viktig å sette inn kraftige tiltak for å øke aktiviteten blant annet i bygg- og anleggsbransjen, sier statssekretær Jan-Erik Støstad (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.