Skanska: - Krisa gir muligheter

Kommunikasjonssjef Geir Linge i Skanska ber myndighetene om å benytte krisa til et miljøløft for offentlige bygninger i Norge. Foto: Skanska.
Kommunikasjonssjef Geir Linge i Skanska ber myndighetene om å benytte krisa til et miljøløft for offentlige bygninger i Norge. Foto: Skanska.

Regjeringen kan få til et miljøløft, mener kommunikasjonssjef Geir Linge i Skanska.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISE I BYGGEBRANSJEN

• Ledigheten i bygg- og anleggsbransjen øker eksplosivt. 6,2 prosent av arbeidsstyrken i denne bransjen er arbeidsledige.


• 70.700 personer var ved utgangen av mars helt arbeidsledige og ledigheten nådde 2,8 prosent, viser tall fra Nav. Dermed har den samlede ledigheten økt med 69 prosent sammenlignet med mars i fjor.


• Arbeidsledigheten i bygg- og anleggsbransjen har det siste året økt med 171 prosent. Nesten en av tre ledige i Norge har bakgrunn fra bygg og anlegg eller industrien.


• Ledigheten øker aller mest for jernbindere, forskalingssnekkere og tømrere, som på ett år nesten har firedoblet arbeidsledigheten. Stillasbyggere og vei- og anleggsarbeidere er blant de yrkesgruppene i bygg- og anleggsbransjen som har hatt minst økning i ledigheten, med en økning på ett år på henholdsvis 66 prosent og 43 prosent.


• Parallelt med den kraftige veksten i ledigheten øker også antallet permitteringer kraftig. 17.100 personer var ifølge Nav permitterte ved utgangen av mars. Det er 14.300 flere enn ved samme tid i 2008. 16.000 personer deltar på ordinære arbeidsmarkedstiltak.

• Det er et stort flertall av unge menn blant de arbeidsledige. I aldersgruppen 20 til 24 år er det nå en ledighet på 7,5 prosent.


Kilde: NTB

- Sjøl frykter jeg ikke for jobben, men alt kan snu, sier Morten Jordahl (37).- Sjøl frykter jeg ikke for jobben, men alt kan snu, sier Morten Jordahl (37).

Torsdag meldte Nav at ledigheten i bygg- og anleggsbransjen øker eksplosivt. 6,2 prosent av arbeidsstyrken i denne bransjen er arbeidsledige, melder NTB.

Kommunikasjonssjef Geir Linge i et av landets ledende entreprenørselskap, Skanska, sier myndighetene bør utnytte muligheten krisa gir til å rehabilitere og bygge nye offentlige bygninger, samt få til et miljøløft for bygningene som allerede finnes.

- Nøkkelen for å bedre situasjonen vi er i nå, er at vi får i gang offentlige bygge- og anleggsprosjekter, sier Linge til ABC Nyheter.

Han understreker at mye positivt har skjedd, men mener bransjen har til gode å se de helt store effektene av regjeringens krisepakker.

- Skanskas håp er at det offentlige nå tar tak i miljøutfordringene ved sine bygg, og gjennomfører grundig miljøsertifisering. Dette er foreløpig brukt i veldig liten grad, og det er flere aktører som oss, som kan tilby denne typen kontroller. Vi kan benytte denne situasjonen til å løse en del av de behovene samfunnet har på dette området, sier Linge.

- Det gjøres mye riktig, men vi har ikke sett de store effektene av krisepakkene foreløpig. Det er fortsatt et «window of opportunity», som vi sier på nynorsk, sier Linge.

Ifølge tall fra NAV var 70.700 personer i Norge helt arbeidsledige ved utgangen av mars. Den totale ledigheten nådde 2,8 prosent. Dette tilsvarer en 69 prosents økning i den samlede ledigheten sammenlignet med mars i fjor.
Les også: Ledigheten i bygg- og anlegg eksploderer

- Den sterke økningen i arbeidsledigheten fortsetter i mars. Det er særlig blant unge menn og personer med bakgrunn fra bygg, anlegg og industri at ledigheten øker kraftig, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie til NTB.

Har nedbemannet

Geir Linge i Skanska understreker at det er forskjell på anleggs- og byggevirksomhet.

- Bygg og anlegg er forskjellige markeder med forskjellige aktører. Det de har til felles er behovet for finansiering. Offentlige myndigheter kan påvirke næringsmarkedet ved å stimulere til bygging eller rehabilitering av offentlige kontorbygg, skoler og lignende, mens boligmarkedet er mer avhengig av boligsalg- og etterspørsel.

Skanska har nedbemannet med cirka 600 årsverk siden krisa ble utløst for alvor i høst.

- Av disse er cirka halvparten «naturlig avgang» der folk selv velger å si opp, ta tidlig pensjon eller lignende. I forhold til permitterte har vi i dag cirka 100 permitterte, og konsernet har dermed cirka 4000 ansatte per i dag, sier Linge.

- Med andre ord merker vi at det er litt andre tider. I og med at vi har færre prosjekter har omsetningen vår gått ned, og da må vi justere produksjonskapasiteten vår.

- Endret hverdag

På Grünerløkka i Oslo skrider byggeprosjektet Ringnes Park frem. Det består både av boliger og næringsvirksomhet som butikker og kino. Bygningsarbeideren Morten Jordahl (37) forteller om permitteringer og endret arbeidshverdag som følge av krisa.

- Vi merker krisa veldig godt. Vi må ta på oss det vi får, og det er mange arbeidsoppgaver vi ikke behøvde gjøre før som vi må gjøre nå, sier han.

Jordahl har jobbet i bygg- og anleggsbransjen i ti år. Hans spesialområde er utvendig logistikk.

- Jeg kjører alle slags arbeidsmaskiner. Men nå om dagen må vi også ta i et tak med andre oppgaver, som rydding av området og lignende, sier han.

- Prosjektene finnes

Jordahl jobber selv for VL Eiendomsservice, og deltar i arbeidet med Ringnes Park for OKK Entreprenør AS. Administrerende direktør i OKK Fredrik W. Baumann bekrefter at selskapet har vært nødt til å stramme livreima for å møte krisen. Selskapet har foreløpig sagt opp cirka 10 prosent av arbeidsstokken.

- Vi har fullstendig ordretørke og har hatt det i et halvt år. Horisonten vår er ganske brukbar i 2009, men i 2010 trenger vi nye oppdrag, sier Baumann til ABC Nyheter.

- Vi ser at finansmarkedet gjør at prosjekter blir stoppet, vi vet at det er sunne prosjekter i markedet, men man får ikke til langsiktig finansiering, og da blir det liggende. Så vi stiller spørsmål ved hvordan politikernes tiltakspakker faktisk fungerer, sier Baumann.

Han mener det finnes gode og realistiske prosjekter i markedet, men at proppen er hos bankene.

- Vi har ikke fått noen signaler fra bankene om at de vil kunne låne ut «lange penger» ennå, så da er spørsmålet om disse pakkene fungerer. Dette er dramatisk for prosjektene som stopper, sier Baumann.

Konsernet OKK har cirka 150 ansatte. Selskapet driver med entreprenørvirksomhet og eiendomsutvikling. Omtrent halvparten er håndverkere og halvparten er funksjonærer. Selskapet har også datterbedrifter med mer spesialiserte funksjoner.

Baumann bekrefter at arbeidshverdagen for dem som har fått beholde jobben er endret.

- Det stemmer at folk nå må ta i et tak på flere områder enn deres mest spesialiserte funksjon. For eksempel betongarbeidere som må rydde og gjøre andre oppgaver. Vi prøver jo å holde folk i jobb, sier han.

- Vi gjør svært mye

- Regjeringen gjør svært mye for å motvirke effektene av den internasjonale finanskrisen. Gjennom den generelle økonomiske politikken gir vi kraftige stimulanser som vil bidra til å øke etterspørselen etter arbeidskraft. De nye ledighetstallene viser at det var viktig å sette inn kraftige tiltak for å øke aktiviteten blant annet i bygg- og anleggsbransjen, sier statssekretær Jan-Erik Støstad (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:49 Ja, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37 Pep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28 FHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14 Høie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08 Roy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57 DN: Alle Norwegian-ansatte i Sverige blir sagt opp15:48 Hadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39 76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18 Overlege frykter lemping på coronatiltak14:15 Slik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59 The Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42 MDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31 Frykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19 Ecuador legger coronadøde i pappesker11:58 Nesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22 Norge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34 Ropstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47 Helikopterulykke i Sandnes09:43 Solemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05 Coronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06 Sparket kaptein er selv coronasmittet07:47 Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13 La Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39 Smittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30 Koronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09 Dette skjer i dag06:07 FN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00 Titusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40 Dette skjedde i natt05:30 Kommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11 Ukjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55 5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21 Sør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47 Mer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41 Barneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39 Opposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34 Oljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17 Mer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58 Abe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38 Trump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25 44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41 Regjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09 Skogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33 Skottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57 Knivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49 Tiger testet positivt for koronavirus22:36 Mange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21 Boris Johnsen fortsatt på sykehus21:30 Fransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23 Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59 Person tatt av snøskred på Senja20:44 Knivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27 Slik rammer coronaviruset forskningen20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09 Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01 Første tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53 Italia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44 – Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35 Nesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10 Småbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46 Professor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44 FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01 Nytt coronadødsfall i Bærum12:40 Coronasmittet mann døde i Drammen12:38 310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20 Anthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15 Ecuadors visepresident beklager lik i gatene12:08 Mann pågrepet etter brann i Bø12:02 Spesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24 Joseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07 – Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03 USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54 Påsken starter med et sjeldent ozonhull10:52 Person ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31 Eldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58 30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34 DNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20 Hvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07 Italiensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28 To personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22 Økonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20 Dødsraten stiger08:18 Kilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50 Dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30 Tyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05 Trump advarer om tøff kommende uke
Siste nytt
16:49NorgeJa, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37VerdenPep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28NorgeFHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14NorgeHøie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08PolitikkRoy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57NorgeDN: Alle Norwegian-ansatte i Sverige blir sagt opp15:48VerdenHadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39Verden76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18Helse og livsstilOverlege frykter lemping på coronatiltak14:15Helse og livsstilSlik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59SportThe Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42PolitikkMDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31PengerFrykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19VerdenEcuador legger coronadøde i pappesker11:58Helse og livsstilNesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22NorgeNorge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34NorgeRopstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47NorgeHelikopterulykke i Sandnes09:43SportSolemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05Helse og livsstilCoronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06VerdenSparket kaptein er selv coronasmittet07:47VerdenTaliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13PengerLa Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39VerdenSmittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30VerdenKoronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09NorgeDette skjer i dag06:07VerdenFN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00VerdenTitusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11NorgeUkjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55Norge5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21VerdenSør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47VerdenMer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41NorgeBarneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39NorgeOpposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34VerdenOljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17VerdenMer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58VerdenAbe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38VerdenTrump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25Norge44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41NorgeRegjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09VerdenSkogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33VerdenSkottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57NorgeKnivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49VerdenTiger testet positivt for koronavirus22:36NorgeMange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21VerdenBoris Johnsen fortsatt på sykehus21:30SportFransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23VerdenDronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59NorgePerson tatt av snøskred på Senja20:44NorgeKnivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27NorgeSlik rammer coronaviruset forskningen20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09NorgeNorge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01VerdenFørste tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53VerdenItalia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44Verden– Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35VerdenNesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10PengerSmåbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46NorgeProfessor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44NorgeFHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01NorgeNytt coronadødsfall i Bærum12:40NorgeCoronasmittet mann døde i Drammen12:38Norge310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20KulturAnthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15VerdenEcuadors visepresident beklager lik i gatene12:08NorgeMann pågrepet etter brann i Bø12:02NorgeSpesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24Helse og livsstilJoseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07Kultur– Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03VerdenUSA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54NorgePåsken starter med et sjeldent ozonhull10:52NorgePerson ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31NorgeEldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58Norge30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34NorgeDNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20SportHvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07VerdenItaliensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28NorgeTo personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22PengerØkonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20VerdenDødsraten stiger08:18VerdenKilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50VerdenDødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30VerdenTyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05VerdenTrump advarer om tøff kommende uke
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus