Meny

Spår dårlig boligmarked fremover

Shakeb Syed i handelsbanken tror at boligprisene vil falle fremover. (foto: Coloubox)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Laber realøkonomi vil sende boligprisene i Norge nedover igjen, mener makroøkonom.

Se også

Boligprisutvikling

Med denne kalkulatoren kan du beregne gjennomsnittlig prisutvikling på boliger i forskjellige distrikter av landet.

Boligprisstatstikken som eiendomsmeglerbransjen la frem i går viste at de sesongjusterte boligprisene falt 0,2 prosent fra februar til mars.

Noe som betyr at den underliggende pristrenden er svak negativ, i forhold til en «normal» marsmåned, selv om de faktiske, ujusterte prisene steg 0,1 prosent.

- Oppgangen vi så i januar og februar kan sammenlignes med det man i aksjemarkedet kaller «bear market rally» - altså en midlertidig oppgang i en fallende trend, skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken i dagens morgenrapport.

Marstallene var i tråd med Handelsbankens forventninger på forhånd.

Les sakene:

Boligmarkedet flatt i mars

Utelukker ikke nytt fall i boligprisene

Sjekk boligprisene der du bor

Fikk selgers gjeld på 8,6 mill

- Disse forventningene baseres dels på at vi tror den realøkonomiske situasjonen fortsatt er såpass laber at det ikke er grobunn for noen klar trendmessing prisoppgang, skriver Syed.

I tillegg til den generelle realøkonomiske situasjonen, beror Syeds argumentasjonen om et «bear market rally» i boligmarkedet også på at Handelsbanken tror mange selgere kan ha trukket ut leilighetene sine fra markedet i påvente av høyere etterspørsel.

- Når etterspørselen nå øker noe, kan det øke tilbudet betydelig, og føre utflatning eller ytterligere fall i prisene, mener Syed.

Dette underbygger han med at boliger til salgs økte noe i mars, etter fem måneder med fall.

- Men vi skal ikke neglisjere de positive nyhetene, for eksempel at omsetningstakten falt ikke ubetydelig for tredje måned på rad, skriver Syed.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus