Krisemøtet i gang

Politiet har satt opp en rekke barrikader omkring konferansesenteret etter opptøyene i byen onsdag. Foto: Scanpix/ AFP.
Politiet har satt opp en rekke barrikader omkring konferansesenteret etter opptøyene i byen onsdag. Foto: Scanpix/ AFP.

<pLedere fra verdens 20 rikeste land møtes torsdag i London for å diskutere den globale økonomiske krisa. Britisk politi har lagt en jernring rundt konferansesenteret. Det ventes nye store protestaksjoner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

G20

• Uformelt forum for verdens 20 største økonomier som skal fremme samarbeid og diskusjon mellom industrinasjoner og utviklingsland, primært om økonomiske spørsmål

• Medlemmer: Argentina, Australia, Brasil, Canada, Frankrike, India, Indonesia, Italia, Japan, Kina, Mexico, Russland, Saudi-Arabia, Storbritannia, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tyrkia, Tyskland, EU og USA. I tillegg er Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken representert på møtene

• Medlemslandenes finansministre og sentralbanksjefer møtes hvert år

• Representerer 85–90 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt (BNP), 80 prosent av verdens utenrikshandel og to tredeler av verdens befolkning

• Etablert i september 1999 (©NTB)

USAs president Barack Obama er blant statslederne som torsdag møtes på et konferansesenter i Londons Docklands-distrikt. Målet med møtet er å gjenoppbygge tillitten til økonomien. Opptakten til møtet var preget av uenighet om hvordan man skal klare å pusse opp finanssystemet og skape ny økonomisk vekst. Verdensbanken anslår at man i 2008 vil se negativ økonomisk vekst på global basis for første gang siden andre verdenskrig.

Les også: - Første gang siden 2. verdenskrig

Den britiske statsministeren Gordon Brown er vert for møtet. Han tok imot statslederne da de ankom lokalene i sine limousiner. Politiet har satt opp en rekke barrikader omkring konferansesenteret etter opptøyene i byen onsdag.

Maskerte demonstranter knuste vinduer og forsøkte å ta seg inn i kontorer tilhørende den kriserammede Royal Bank of Scotland onsdag. En mann som deltok i disse protestene, falt om og døde av årsaker som torsdag ikke var brakt på det rene.


Les også: G20-demonstrant døde


Etter frokost og det obligatoriske «familiebildet» møtes lederne rundt forhandlingsbordet omkring klokken 1020 (norsk tid).

Etter lunsj følger en ny runde samtaler. Her vil fokus være på å legge siste hånd på en erklæring som skal offentliggjøres omkring klokken 1530. Her vil statslederne redegjøre for hvordan de skal takle den verste økonomiske krisa verden har sett på rundt 65 år.

Blant deltakerne på toppmøtet er representanter for de fleste industrialiserte land, viktige utviklingsland og verdens ledende finansinstitusjoner, blant annet det internasjonale pengefondet og verdensbanken.


Tror du lederne kommer til enighet og klarer å snu krisa? Skriv din kommentar under.

Personvernpolicy