Forbannet på pionerdykker-nekt:

- Vi blir spyttet på

Britiske Clare Lucas mistet sin far under dykking på norsk sokkel. Hun er oppgitt over Dykkernemnda og statsråd Dag Terje Andersen. - En skam, sier hun. Foto: Ola Karlsen
Britiske Clare Lucas mistet sin far under dykking på norsk sokkel. Hun er oppgitt over Dykkernemnda og statsråd Dag Terje Andersen. - En skam, sier hun. Foto: Ola Karlsen

<pBritiske etterlatte etter drepte pionerdykkere er forbannet på statsråd Dag Terje Andersen som ikke griper inn mot Dykkernemnda. - De spytter på oss. Det svir, sier Clare Lucas.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At statsråd Dag Terje Andersen (Ap) nå i realiteten aksepterer at Dykkernemnda behandler identiske saker ulikt, vekker harme hos de berørte.

- Det er en skam, mener britiske Clare Lucas.

I forrige måned spurte Carl I. Hagen (Frp) ansvarlig statsråd i Arbeids- og Inkluderingsdepartementet om Dykkernemnda kunne instrueres. Det ble nylig avvist av statsråd Andersen.

«Nemnda for pionerdykkere er et selvstendig og uavhengig organ, som departementet ikke har instruksjonsmyndighet over», skriver Andersen som også henviser til at Nemnda er overlatt ansvaret for å tolke Stortingets opprinnelige mandat fra 2004.

Clare Lucas fikk aldri møtt sin far som døde i en ulykke på norsk sokkel på 70-tallet. I dag er hun aktiv i en gruppe med likesinnede. De kjemper for kompensasjon fra den norske Dykkernemnda, men avvises fordi fedrene (og ektemennene) ikke fyller kriteriene slik Nemndas flertall vurderer dem.

Men etter at et medlem av nemnda, overlege Kari Todnem, bekreftet at minst en annen søker med eksakt samme bakgrunn fikk innvilget sin søknad, håpet de britiske etterlatte på ny behandling.

Les også: Aksepterer ulikhet

Da nemnda behandlet tre britiske søknader i fjor høst valgte flertallet å si nei fordi de avdøde dykkerne ikke hadde vært fulle medlemmer av det norske folketrygd-systemet. Det var en ny tolkning som også strider mot et vedtak fattet tre år før hvor etterlatte etter en annen britisk dykker i samme situasjon fikk tilkjent kompensasjon.

Dermed ser det ut til at de etterlatte som fikk avslag, må se etter andre alternativer.

I en kommentar til ABC Nyheter kaller Clare Lucas det hele en «skam». I sitt svar til Hagen og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite gjengir statsråden nemndleder Stein Husbys vurderinger.

Les også: - Norge diskriminerer

Andersen siterer Husby som mener at et ja til de etterlatte britene vil kunne åpne for 2000 nye søknader, og at dette vil «endre forutsetningene vesentlig i forhold til det omfanget det antas at Stortinget har lagt til grunn».

- Men vi representerer ikke de pionerdykkerne som arbeidet på en rekke ulike steder og hvor det kan være vanskelig å fastslå hvor skader har oppstått. Vi er enker og barn etter menn som ble drept i norske farvann!, sier en indignert Clare Lucas.

- Våre kjære ble drept i norskt område. Og når den norske regjeringen har åpnet for kompensasjon til de etterlatte, så bør de etterleve den beslutningen. Men nå ser det ut til at Andersen og Husby ser etter måter å omgå nemndas mandat, sier hun.


- De to har spyttet oss i ansiktet. Det svir. Men vi er mer enn noensinne oppsatt på å kjempe videre.

I går ønsket ikke AID å kommentere saken ut over brevet til Stortinget. Det har heller ikke vært mulig å få Dykkernemndas leder Stein Husby i tale.

Personvernpolicy