- Farlig med lav rente lenge

Styreleder Idar Kreutzer i Finansnæringens Hovedorganisasjon er bekymret for at renten skal være for lav lenge. (foto: Scanpix).
Styreleder Idar Kreutzer i Finansnæringens Hovedorganisasjon er bekymret for at renten skal være for lav lenge. (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNordmenn må ta høyde for rentehopp. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Se også

Hvor mye kan du låne

Kalkulatoren gir deg et reellt bilde av hvor mye du kan låne ut fra dine forutsetninger. Du kan selv legge inn en høy rente, slik at du er sikker på at du tåler en eventuell kraftig renteoppgang.

Les mer om temaet «Lån» her.

Det mener styreleder Idar Kreutzer i Finansnæringens Hovedorganisasjon, som i dag holdt sin årstale.

Kreutzer tror de massive tiltakene som er satt i verk av myndigheter over hele verden vil få effekt, og at mer normale forhold vil gjenoppstå i markedene.

- Dersom finanskrisen håndteres riktig, er det også en mulighet for at både verdensøkonomien og finansmarkedene kan komme styrket ut i den andre enden, sier styrelederen, som også er sjef i finanshuset Storebrand.

Han mener også at Norge står godt rustet:

- Det er en styrke for Norge at vi kan treffe disse tiltakene med utgangspunkt i penger vi allerede har stående «på bok, sier Kreutzer.

Han peker på at norsk økonomi gjennom pengepolitikken mottar en betydelig stimulans ved at bankene har fulgt opp Norges Banks rentenedsettelser.

- Dette vil bidra til å holde hjulene i gang her hjemme og til at vi ikke får en like sterk økning i arbeidsledigheten som de fleste andre vestlige land nå må innstille seg på, sier Kreutzer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:

- Hvor dum tror han folk er?

Ledigheten uroer meg aller mest

Ta høyde for rentehopp

Kreutzer understreker at lånetakerne bør ta høyde for at normale renter vil ligge høyere enn dagens nivå.

- Kundene bør tilpasse sine låneopptak innenfor en slik erkjennelse, og bankene må ta dette med ved kredittvurderingen, sier Kreutzer. FNH mener risikoen i det korte perspektivet er liten ved så lave renter som vi nå ser over hele den vestlige verden.

- Men på lengre sikt kan det utgjøre en trussel mot finansiell stabilitet om rentene blir liggende for lavt, for lenge. Den faren vet jeg sentralbankene nå selv er svært oppmerksomme på, sier Kreutzer.

Les også:

Da kan renten falle under én prosent