- Boligmarkedet normalisert på rekordtid

Flere og flere tror på at boligprisene vil stige. (Foto: Scanpix)
Flere og flere tror på at boligprisene vil stige. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p«Finanskrise-krakket» er hentet inn igjen - og prisfallet kan være over. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For andre måned på rad er det seks prosentpoeng flere som venter høyere enn lavere boligpriser om ett år.

De som har kjøpsplaner har hatt et mer optimistisk syn på boligprisene enn alle andre siden desember. I mars er foreventningene like.

Det viser mars-utgaven av Boligmeteret, som Makrosikt utarbeider for Eiendomsmegler 1.

- Oppgangen i boligmarkedet har ikke satt seg, men et scenario uten et nytt prisfall i år er blitt mer sannsynlig, sier daglig leder Hans Petter Skogstad i Makrosikt.

Les de siste eiendomssakene her:

- Hvor dum tror han folk er?

- For tidlig å si at prisene har snudd

Spår kraftig rekyl i boligprisene

- Boligmarkedet vil ta av

-Prisene skal opp

Han åpner nå for at prisene skal stige frem til høsten og deretter stabilisere seg, og ikke nødvendigvis falle fem prosent fra januar til desember, som anslått i forrige prognose.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Antall boliger til salgs på Finn.no synker, det selges mer enn det kommer for salg. Fortsetter det på denne måten vil det sammen med lavere rente medføre at vi får betydelig sterkere prisstigning enn vi forventet oss. Vi ventet et fall første halvår – men nå har det vært stigning tre måneder på rad, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus, som regner med at prisene skal opp i mars også.

- Færre skambud

Nymark mener selgerne nå har tatt inn over seg at prisene har kommet ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det at det kommer i stand så mange handler som nå, viser at boligmarkedet er normalisert på rekordtid. Det meste går rundt takst nå. Generelt oppfatter vi at selgerne har realistiske forventninger til prisene og færre kjøpere prøver seg med skambud. Prisene er tilbake på nivå med september-oktober ifjor. Dermed er «finanskrise-krakket» tatt igjen, sier Nymark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I takt med synkende renter opplever stadig flere at deres økonomi er bedre enn for et år siden. De fleste venter at deres økonomi skal være enda bedre om et år, men flertallet er litt mindre enn i februar. Rentemedisinen er i ferd med å ta slutt. Usikkerheten ligger nå i om økningen i ledigheten vil bremse boligmarkedet mer enn rentefallet trekker opp, skriver Skogstad i rapporten.

Andre viktige funn i rapporten:

  • 12 prosentpoeng flere venter at egen økonomi skal være bedre enn dårligere om 12 måneder.
  • Antall boliger til salgs synker, men er fortsatt høyt. (I dag ligger det 17.127 bruktboliger på Finn.no).
  • Antall med planer om å kjøpe bolig økte med åtte prosent fra 4. kvartal 2008 til 1. kvartal i år.
  • Andelen som mener bolig eller fritidsbolig er smarteste pengeplassering holder seg rundt 30 prosent. Flere er nå usikre på hva som er smartest.
  • Flere ville kjøpe før de solgte i mars (12 %) enn i januar (10 %). Langt de fleste (64%) ville fortsatt solgt før de kjøpte.

Les også: Flere vil kjøpe hytte

- Dette viser at det er en stigende tiltro til boligmarkedet, men at de fleste fortsatt er skeptiske til å kjøpe før de selger. Fallet på slutten av fjoråret har altså stoppet opp, likevel er det ti prosent færre med kjøpsplaner nå enn før finanskrisen, sier Skogstad.