10.000 nye ledige på fire måneder

10.000 nye ledige på fire måneder
10.000 nye ledige på fire måneder

<pMen arbeidsledigheten øker ikke like raskt som ventet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om arbeidsledighet

Det er to mål på arbeidsledighet i Norge:

- Aetats tall for registrerte arbeidsledige.
- SSBs tall basert på spørreundersøkelsen «Arbeidskraftundersøkelsen» (AKU).

AKU-tallene inkluderer også arbeidsledige som ikke registrerer seg ved arbeidsformidlingen, og en del av dem som går på arbeidsmarkedstiltak.

NAV teller opp hvor mange som registrerer seg ved arbeidskontorene.

Antall AKU-ledige er derfor noe høyere enn antall registrerte helt ledige, fordi AKU også fanger opp arbeidsledige som ikke registrerer seg ved arbeidskontorene.

Det norske arbeidsmarkedet fortsetter å forverre seg.

Stadig flere nordmenn blir ledige, og fra desember til januar steg arbeidsledighetsraten med 0,1 prosentpoeng fra 3,0 til 3,1 prosent, mens den på forhånd var ventet å stige til 3,2 prosent.

- De seneste månedene har ledigheten steget, mens antall arbeidstagere har steget enda mer. Det har ført til en økning i arbeidsledighetsraten, skriver makroøkonomi Shakeb Syed i Handelsbanken i en fersk oppdatering.

Sammenlignet med oktober i fjor er det nå 10.000 flere registrerte arbeidsledige i Norge, og arbeidsledigheten har dermed økt fra 2,7 til 3,1 prosent de seneste fire månedene.

Her er 5 tips for å hindre at du blir en del av denne statistikken:

Slik beholder du jobben

Er ulykken først ute, bør du lese denne:

Triksene som gir deg jobb nå

Sterkere forverring

- Denne gangen skyldes ikke oppgangen i arbeidsledighetsraten bare vekst i arbeidsstokken, men også fall i sysselsettingen. Det er en sterkere indikasjon forverringen av arbeidsmarkedet enn tidligere, skriver han.

Inkludert personer på arbeidsmarkedstiltak hos NAV økte antallet ledige med 14.000 personer, justert for sesongvariasjonar.

Tross en oppgang i antall ledige er tallet på sysselsatte stabilt, ifølge SSB.

Arbeidsledighetstallene fanger ikke opp de som har jobbet i Norge i kortere perioder enn seks måneder, uten å være registrert i folkeregisteret.

Om disse mister jobben, vil det ikke gi nedgang i sysselsetningen eller øke arbeidsledigheten.

Venter 5,1 prosent ledige

I DnB Nor tolker de siste ledighetstallene som en bekreftelse på at den forventede negative trenden er i ferd med å materialisere seg.

- Dette tegner bildet av et tidlig tilbakeslag, at jobbveksten stopper opp og arbeidsledigheten er på vei opp. Vi venter at trenden fortsetter og at det blir flere ledige fremover, sier analytiker Camilla Viland i DnB Nor til DN.no.

DnB Nor holder fast ved sine prognoser om at ledigheten ved utgangen av året vil være på 4,5 prosent, eller 100.000 personer. Deretter vil ledigheten nå en topp på 5,1 prosent i snitt for 2010 før den faller igjen i 2011, anslår DnB Nor.

Les også:

Kraftig hopp i ledigheten

Varsler eksplosjon i ledigheten

Personvernpolicy