- Amerikanerne vil støtte strengere regulering

– Vi vil komme oss ut av denne nedgangstiden, lovet president Barack Obama tirsdag. Foto. REUTERS/SCANPIX
– Vi vil komme oss ut av denne nedgangstiden, lovet president Barack Obama tirsdag. Foto. REUTERS/SCANPIX

<pUSAs president Barack Obama tror både vanlige amerikanere og Kongressen vil støtte strengere regulering av kriserammede finansinstitusjoner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi burde ha fått til dette mye tidligere, slik at det hadde vært mulig å håndtere institusjoner som utgjør en risiko og som kan ødelegge finanssystemet, sa presidenten under en pressekonferanse om den økonomiske krisen i Det hvite hus tirsdag.

Han understreket at myndighetene forsøker å bekjempe krisen «på alle fronter» og hevdet at det allerede finnes tegn til framgang.

– Vi vil komme oss ut av denne nedgangstiden. Men det vil ta tid, og det vil kreve tålmodighet, sa Obama.

– Sterk dollar

Han hevdet at investorer oppfatter USA som verdens sterkeste økonomi med verdens mest stabile politiske system. Videre avviste presidenten et kinesisk forslag om å innføre en ny internasjonal valuta som et alternativ til den amerikanske dollaren.

– Dollaren er eksepsjonelt sterk akkurat nå, sa Obama.
Han kritiserte de beryktede bonusene i forsikringsgiganten AIG, som ble gitt til flere ledere i selskapet etter at det hadde presentert det dårligste kvartalsresultatet i amerikansk historie – og etter at myndighetene hadde brukt milliarder på å unngå at AIG gikk konkurs.

Ordbruken var imidlertid mildere enn ved tidligere anledninger når presidenten har omtalt AIG-saken.

– Vi har ikke råd til å demonisere hver eneste investor og entreprenør som forsøker å tjene penger, sa Obama.

Handelsminister

Nye økonomiske tall fra Japan illustrerer hvor vanskelig det trolig vil bli å få verdensøkonomien på skinner igjen. Landets eksport sank med over 45 prosent i februar, sammenlignet med samme måned i fjor, opplyser det japanske finansdepartementet.

En av dem som nå skal få bryne seg på oppgaven med å løfte USAs økonomi ut av krisen, er Gary Locke, som tirsdag ble godkjent av Senatet som handelsminister i Obamas regjering.

Locke er president Barack Obamas tredje kandidat til posten, og han blir USAs første handelsminister med kinesisk opprinnelse.

Den tidligere guvernøren i delstaten Washington er blitt godkjent av de folkevalgte uten at det har kommet fram opplysninger om skattesnusk eller andre uheldige forhold. Obamas førstevalg til posten som handelsminister var New Mexicos guvernør Bill Richardson, men han trakk seg etter anklager om korrupsjon.

Kina-erfaring

Gary Locke har betydelig erfaring fra samarbeid med Kina mens han var guvernør i Washington, en delstat med betydelig eksport.

I løpet av de to periodene Locke satt som guvernør fra 1997 til 2004, ledet han åtte handelsdelegasjoner til Kina, i tillegg til at han åpnet et representasjonskontor for delstaten Washington i Guangzhou i Sør-Kina. (©NTB)

Personvernpolicy