Halvparten tviler på rentefall

Halvparten tviler på rentefall
Halvparten tviler på rentefall
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p55 prosent av forbrukerne tror renten vil stå stille eller gå opp i løpet av de neste 12 månedene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange tror at rentefesten allerede er over og har begynt å forberede seg på renteoppgang, viser en ny undersøkelse fra Fokus Bank.

I morgen kutter sentralbanksjef Svein Gjedrem trolig styringsrenten med 0,25 eller 0,50 prosentpoeng, ifølge ekspertene. Dagens Næringslivs rentepanel tror imidlertid rentebunnen nærmer seg i Norge - og det tror forbrukerne også.

Les også:

Derfor kutter Gjedrem til 2 prosent

- Det overrasker meg at nesten to av ti tror at renten vil gå opp med inntil to prosent de neste 12 månedene, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank til DN.no.

Her er noen av funnene fra undersøkelsen:

  • 35 prosent tror at boligrenten vil gå ned de neste 12 månedene.
  • 35 prosent tror renten vil stå stille.
  • 18 prosent tror renten vil gå opp med inntil to prosent.
  • 2 prosent tror renten vil gå opp med inntil fire prosent.
  • 10 prosent vet ikke hvordan renten vil utvikle seg.

Les også:

Tror på 1,5 prosent rente

Alle tror på rentekutt

- Det er interessant hvordan forbrukerne ser for seg at renten vil utvikle seg i et litt mer langsiktig perspektiv. Nordmenn er nøkterne: Rentenivået er såpass lavt nå at de fleste regner med at rentebunnen ikke er langt unna. 7 av 10 tror renten vil gå ned eller stå på stedet hvil det neste året, men det er overraskende mange som tror at renten skal opp, sier Brøske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har mer penger - er mest optimistiske

Husholdninger med høye inntekter er mest optimistiske: Blant de som tjener under 200.000 kroner i året, er det bare 22 prosent som tror på videre rentenedgang. Blant husstander med over en million i årsinntekt, er andelen så høy som 43 prosent.

Folk i Finnmark og Sogn og Fjordane er størst renteoptimister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen som regner med å øke sin samlede gjeld i løpet av det neste året, har vært stabil helt siden tilsvarende undersøkelse ble gjennomført i desember 2007, ifølge Rolf Jarle Brøske.

Det kan bety at nordmenn er forsiktige med å ta opp nye boliglån til tross for et svært lavt rentenivå, mener han.

Sitter på gjerdet og venter

To av ti tar sikte på å øke sin samlede gjeld i løpet av de neste 12 månedene. Hele 75 prosent sier nei, mens 5 prosent svarer «vet ikke».

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste som regner med å øke gjelden sin har under 200.000 i husstandsinntekt. Her er andelen 44 prosent. Men det er store forskjeller i hva de ulike inntektsgruppene skal bruke pengene til:

I alt svarer 52 prosent at de vil øke lån med sikkerhet i bolig. 65 prosent av gruppen som tjener over en million kroner i året svarer dette, men bare 19 prosent av gruppen som tjener under 200.000. I den laveste inntektsgruppen svarer derimot hele 33 prosent at de vil ta opp forbrukslån.

- Hvis renten holder seg på et stabilt lavt nivå fremover, tror jeg flere kommer til å vurdere å øke gjelden sin når vi kommer til neste undersøkelse. Akkurat nå er de økonomiske utsiktene så usikre at mange nok venter med å ta opp mer i lån før de ser hvor utviklingen går, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske. Undersøkelsen ble gjennomført av Sentio Research Norge for Fokus Bank i uke 10 i år. Et landsrepresentativt utvalg på 2500 personer over 18 år deltok.