Halvparten tviler på rentefall

Halvparten tviler på rentefall
Halvparten tviler på rentefall

<p55 prosent av forbrukerne tror renten vil stå stille eller gå opp i løpet av de neste 12 månedene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange tror at rentefesten allerede er over og har begynt å forberede seg på renteoppgang, viser en ny undersøkelse fra Fokus Bank.

I morgen kutter sentralbanksjef Svein Gjedrem trolig styringsrenten med 0,25 eller 0,50 prosentpoeng, ifølge ekspertene. Dagens Næringslivs rentepanel tror imidlertid rentebunnen nærmer seg i Norge - og det tror forbrukerne også.

Les også:

Derfor kutter Gjedrem til 2 prosent

- Det overrasker meg at nesten to av ti tror at renten vil gå opp med inntil to prosent de neste 12 månedene, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank til DN.no.

Her er noen av funnene fra undersøkelsen:

  • 35 prosent tror at boligrenten vil gå ned de neste 12 månedene.
  • 35 prosent tror renten vil stå stille.
  • 18 prosent tror renten vil gå opp med inntil to prosent.
  • 2 prosent tror renten vil gå opp med inntil fire prosent.
  • 10 prosent vet ikke hvordan renten vil utvikle seg.

Les også:

Tror på 1,5 prosent rente

Alle tror på rentekutt

- Det er interessant hvordan forbrukerne ser for seg at renten vil utvikle seg i et litt mer langsiktig perspektiv. Nordmenn er nøkterne: Rentenivået er såpass lavt nå at de fleste regner med at rentebunnen ikke er langt unna. 7 av 10 tror renten vil gå ned eller stå på stedet hvil det neste året, men det er overraskende mange som tror at renten skal opp, sier Brøske.

Har mer penger - er mest optimistiske

Husholdninger med høye inntekter er mest optimistiske: Blant de som tjener under 200.000 kroner i året, er det bare 22 prosent som tror på videre rentenedgang. Blant husstander med over en million i årsinntekt, er andelen så høy som 43 prosent.

Folk i Finnmark og Sogn og Fjordane er størst renteoptimister.

Andelen som regner med å øke sin samlede gjeld i løpet av det neste året, har vært stabil helt siden tilsvarende undersøkelse ble gjennomført i desember 2007, ifølge Rolf Jarle Brøske.

Det kan bety at nordmenn er forsiktige med å ta opp nye boliglån til tross for et svært lavt rentenivå, mener han.

Sitter på gjerdet og venter

To av ti tar sikte på å øke sin samlede gjeld i løpet av de neste 12 månedene. Hele 75 prosent sier nei, mens 5 prosent svarer «vet ikke».

De fleste som regner med å øke gjelden sin har under 200.000 i husstandsinntekt. Her er andelen 44 prosent. Men det er store forskjeller i hva de ulike inntektsgruppene skal bruke pengene til:

I alt svarer 52 prosent at de vil øke lån med sikkerhet i bolig. 65 prosent av gruppen som tjener over en million kroner i året svarer dette, men bare 19 prosent av gruppen som tjener under 200.000. I den laveste inntektsgruppen svarer derimot hele 33 prosent at de vil ta opp forbrukslån.

- Hvis renten holder seg på et stabilt lavt nivå fremover, tror jeg flere kommer til å vurdere å øke gjelden sin når vi kommer til neste undersøkelse. Akkurat nå er de økonomiske utsiktene så usikre at mange nok venter med å ta opp mer i lån før de ser hvor utviklingen går, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske. Undersøkelsen ble gjennomført av Sentio Research Norge for Fokus Bank i uke 10 i år. Et landsrepresentativt utvalg på 2500 personer over 18 år deltok.

Personvernpolicy