Oljeansatte reagerer på Helge Lunds lønnspåslag

Konsernsjef Helge Lund presenterte resultatene for StatoilHydros virksomhet i februar. Foto:  Terje Bendiksby / SCANPIX.
Konsernsjef Helge Lund presenterte resultatene for StatoilHydros virksomhet i februar. Foto:  Terje Bendiksby / SCANPIX.

<pFagforeningslederen for 10.000 oljeansatte mener StatoilHydro-sjefens lønnspåslag vil påvirke de ansattes krav i årets lønnsoppgjør.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro fikk en betydelig utvidelse av ansvaret etter at Hydro og Statoil ble slått sammen i 2007, slås det fast i årsberetningen fra StatoilHydro.

– Som en engangsjustering, som reflekterer den betydelige økningen i selskapets omfang og kompleksitet etter fusjonen i 2007, ble konsernsjefens grunnlønn økt med 20 prosent med virkning fra 1. oktober 2007. Etter en ytterligere økning på 5,5 prosent fra 1. januar 2008, i samsvar med det generelle lønnsoppgjøret for ansatte i StatoilHydro, er konsernsjefens årlige grunnlønn 6,3 millioner kroner, står det i årsrapporten.

Foto: Scanpix.Foto: Scanpix.

Lund fikk i 2008 en fastlønn på 6,8 millioner kroner, sammen med bonuser og andre godtgjørelser ble den totale lønnen på 10,1 millioner kroner.

Raser

Leder Terje Nustad i fagforeningen SAFE som organiserer 10.000 ansatte i oljebransjen setter spørsmålstegn ved om StatoilHydro-sjefen har de riktige lederegenskapene, eller om han mener det ikke er noe grunnlag for moderasjon for norske arbeidstakere.

– Det gir en helt feil signaleffekt at det skal være rom for så store lønnsøkninger i en tid med forholdsvis lave oljepriser og midt i en finanskrise. Helge Lund, som leder av StatoilHydro, tar ikke et overordnet lederansvar, og viser at det er behov for moderasjon, sier Nustad til NA24.

SAFE-lederen mener Lund må si fra seg alle bonuser.

Utbytte

I programmet for oljegigantens generalforsamling 19. mai går det fram at selskapets styre foreslår å utbetale 7,25 kroner i utbytte per aksje. Dette er fordelt på 4,4 kroner i ordinært utbytte og et ekstraordinært utbytte på 2,85 kroner og vil utgjøre drøyt 23 milliarder kroner.

Staten er StatoilHydros desidert største aksjonær med 2,1 milliarder aksjer, totalt 66,86 prosent av selskapet. Finansminister Kristin Halvorsen (SV) kan dermed glede seg over å få tilført over 15 milliarder kroner av utbyttet. Folketrygdfondet, som er selskapets nest største eier, vil få utbetalt 910 millioner kroner.

Bare Statoil

Under generalforsamlingen vil styret også foreslå at navnet på selskapet skal endres til Statoil ASA. Siden fusjonen mellom Hydro og Statoil i 2007 har selskapets navn vært StatoilHydro ASA, men dette navnet har vært midlertidig.

– Jeg mener at Statoil er et godt navn, med en lang og solid forankring i nyere norsk industrihistorie. Statoil-navnet er anerkjent og respektert både hjemme i Norge og i de rundt 40 land rundt om i verden der selskapet er representert. Jeg er derfor glad for navnet som nå er foreslått, sier statsråd Terje Riis-Johansen (Sp) i en kommentar. (©NTB)

Personvernpolicy