Selvangivelsen en gullgruve for id-tyver

Slik postkasser vil identitetstyvene ha. (foto: Scanpix)
Slik postkasser vil identitetstyvene ha. (foto: Scanpix)

<pDet er bare for tyvene å forsyne seg fra postkassen sier Datatilsynet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse dager sender Skatteetaten personnummer og kontonummer til 3,7 millioner nordmenn rett i postkassen.

Datatilsynet mener det er en gullgruve for identitetstyver.

I papirene ligger nemlig alt en id-tyv kan ønske seg - sensitive personlige opplysninger som personnummer til deg og din eventuelle ektefelle, hvilke banker du har konto i, ditt gårds- og bruksnummer og hvilket kontonummeret penger du har til gode skal utbetales til, skriver Stavanger Aftenblad.

- Opplysningene ligger der i postkassen, det er bare å forsyne seg, sier Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet. Han liker dårlig postutsendingene av selvangivelsene og oppfordrer folk til å skaffe seg postkasser med hengelås.

Skatteetaten har allerede tatt grep for å redusere tyverifaren utsendingen medfører. Til neste år kan du reservere deg mot postsendingen.

Det er lønnstakere og pensjonister som kan reservere seg mot selvangivelse og skatteoppgjør på papir.

I år får alle tilsendt selvangivelsen på papir. Skatteoppgjøret kan du velge å få elektronisk allerede i år. Neste år er hele tjenesten på plass. Velger du dette, vil du få både selvangivelse og skatteoppgjør elektronisk på nett.

For å bli e-aktør hos Skatteetaten må du registrere mobilnummer og e-postadresse på skatteetaten.no. Når selvangivelse og skatteoppgjør er klare, blir du varslet på mobil og e-post.

Du kan registrere deg på skatteetaten.no fra i dag. Da kan de også registrere seg som e-aktør for kommende år. For å bli papirløs eAktør går du inn på skatteetaten.no , minside.no eller altinn.no . For å registrere deg trenger du PIN-kodene du fikk i desember 2008. Finner du ikke PIN-kodene kan du bestille nye på SMS eller skatteetaten.no/pin.

Personvernpolicy