Derfor kutter Gjedrem til 2 prosent

På onsdag er det nytt rentemøte i Norges Bank. (foto: Scanpix)
På onsdag er det nytt rentemøte i Norges Bank. (foto: Scanpix)

<pLedigheten stiger og den globale økonomien faller dypere inn i krisen. Det sikrer deg lav rente i minst ett år. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spenningen stiger før rentemøtet i Norges Bank på onsdag.

Det er spesielt to ting som blir viktige på møtet. For det første har man selve rentebeslutningen, der det er ventet et Norges Bank kutter renten med 0,25-0,50 prosentpoeng fra dagens rentenivå på 2,5 prosent.

Den andre nyheten blir hvordan Norges Bank ser for seg renteutviklingen fremover, også kalt rentebanen, og hvor lavt de ser for seg at renten kommer til å kuttes. Rentebanen kommer tre ganger i året i forbindelse med dokumentet Pengepolitisk rapport.

Les også:

Sterkere krone, stabil dollar

Verdens heteste valuta sikrer deg lav rente

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets tror på et kutt på 0,5 prosentpoeng på onsdag, og en rentebunn på 1,5 prosent mot sommeren. Han peker på fem hovedgrunner for et så stort kutt:

  • Nedgangstidene ute er forsterket
  • Rentene ute har falt og kronen styrket seg
  • Inflasjonsbildet ute er svekket
  • Den norske arbeidsledigheten stiger markert og produksjonen er på vei ned
  • Eksporten svikter og investeringene avtar

Lang bunn

Han understreker imidlertid at fjorårets rentekutt har begynt å fungere. Det kan man se gjennom at detaljhandelen har sluttet å falle, samtidig som at boligprisene har steget litt. Aamdal mener det kan komme mange ulike typer rentebaner fra Norges Bank. Rentebanen fra desember innebærer et rentekutt på 0,25 prosentpoeng nå eller i mai, og en rentebunn like under to prosent.

- Et alternativ er at rentebanen justertes litt ned og at bunnen holdes lengre, skriver Aamdal i en fersk rapport.

Renten opp igjen i 2010

Et annet alternativ er at renten senkes vesentlig raskere, og allerede på marsmøtet. Den nye rentebunnen ender da ned mot én prosent.

Les også:

Tror rentebunnen nås innen sommeren

Nordmenn tror boligbunnen er nådd

- Vår prognose er en reduksjon nå på 0,50 prosentpoeng, og ytterligere 0,50 prosentpoeng i mai til bunnen på 1,50 prosent. Vi tror at renten skal opp mot sommeren 2010, skriver han.

I pengemarkedene ventes det nå vesentlig høyere rente i Norge enn i andre land. Ser man på fremtidsprisene på norske renter kommer de til å være spesielt høye i forhold til utlandet om tre til fem år.

Fremtidskurven viser at norske pengemarkedsrenter skal ligge på rundt fem prosent om ti år, og rett under fem prosent om fem år.

Les også: Tror på 1,5 prosent rente

Personvernpolicy