Gull med gull igjen

Dette er verdiens største gullmynt inneholdende 100 kg gull. Gullprisen er i dag omtent 20 mllioner kroner. (foto: Scanpix)
Dette er verdiens største gullmynt inneholdende 100 kg gull. Gullprisen er i dag omtent 20 mllioner kroner. (foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDollarfall gir gylden sjanse i edelt metall. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kvantitative lettelser

Mest kjent som «å sette i gang seddelpressen».

I ekstreme tilfeller oversvømmer myndighetene finansmarkedene med penger. Presset på bankene blir mindre siden de får tilgang på mye ekstra kapital.

For å få pengene i sirkulasjon kjøper myndighetene obligasjonslån fra enten bankene eller fra privat sektor.

Det er to fordeler med kvantitative lettelser. Den første er at bankene får kontanter i bytte mot statsobligasjoner som de selger tilbake til myndighetene og økningen i pengemengden leder til økte utlånsvolum.

Den andre er at tilbudet av statsobligasjoner minker og dermed presses prisene på disse oppover. Når prisen på en obligasjon stiger, går renten ned. Det er renten på statsobligasjoner som i bestemmer de lange rentene på en del boliglån og de fleste lån til næringslivet.

Ble første gang forsøkt i forbindelse med krisen på 1930-tallet.

Den amerikanske sentralbanken har allerede tatt i bruk politikken i et forsøk på å få i gang økonomien igjen.

Sentralbanksjef Ben Bernanke i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve relanserte ideen om kvantitative lettelser i sin akademiske karriere, før han ble sentralbanksjef.

Bernanke har fått tilnavnet «helicopter Ben». Bakgrunnen er at den amerikanske økonomen Milton Friedman opprinnelig sa at det vil være teoretisk mulig for myndighetene å slippe ut store mengder kontanter fra helikopter slik at innbyggerne plukket dem opp og brukte dem.

(Kilde:Dn.no/ The Guardian)

Dollaren har lenge blitt sett på som en trygg havn når det har stormet som verst i finansmarkedene verden over.

Men etter at den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), på onsdag annonserte storkjøp av amerikansk statsgjeld, har valutaen stupt. Bakgrunnen er at pengetrykkingen kommer til å føre med seg voldsom inflasjon for verdens største økonomi (se faktaboks om kvantitative lettelser).

Les også: Det trygge gull

Dermed er det duket for comeback for gull som trygg havn, og gullprisen har også steget for første gang på én måned denne uken.

Trigger oppgangen

Gullprisen har steget over tre prosent den seneste uken.

- Den svakere dollaren og Feds beslutning om kvantitative lettelser har trigget en markert oppgang i inflasjonsforventningene. Begge faktorene gir støtte til råvarer, men spesielt for edle metaller, sier råvareanalytiker Tobias Merath i Credit Suisse til Bloomberg News.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dollaren har hatt et rekordstor fall mot euro denne uken. Også mot kronen er dollaren på sitt laveste nivå siden i høst.

Les også: Rekorddyrt gull

- Fremover kommer frykt for ytterligere fall til å prege dollaren, og spesielt hvis risikoapetitten holder seg, sier makroøkonom Emmanuel Ng i Overseas Chinese Banking Corp til Bloomberg.

Nyter godt av tiltakspakkene

Hedgefond-toppen Paul Touradji, som etablerte Touradji Capital Management, har veddet på stigende gullpriser siden 2001, og ble stadig mer positiv ifjor, ifølge Financial Times.

- Gull kommer til å nyte godt av økte offentlige utgifter og tiltak fra sentralbankene, ettersom det tynger valutaene, sier han til avisen.

Les også: Dollaren i 5.50 om ett år