Meldte fra om 600 hemmelige millioner

Sier man selv fra om hemmelige konto i utlandet blir straffen svært liten.
Sier man selv fra om hemmelige konto i utlandet blir straffen svært liten.

<pStadig flere nordmenn sier fra til norske myndigheter om sine hemmelige kontoer i utlandet. Siden 2007 har staten fått innrapportert over 600 millioner kroner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rekordmange nordmenn har de siste månedene opplyst om hemmelige kontoer i utlandet.

– Bare til Skatt Øst har det kommet 160 skatteytere som vil gjøre opp for seg, og det synes vi er veldig gledelig. Det er ganske store beløp også, blant disse 160 personene har vi blant annet talt 600 millioner utenfor selvangivelsen, sier skattedirektør Svein Kristensen til NRK.
Av de drøyt 600 millionene som er innrapportert, er størstedelen penger på hemmelige kontoer. Den største innrapporterte enkeltsaken er på 50 millioner kroner

Skattemyndighetene tror også at flere hundre millioner kroner er gjemt bort i truster og stiftelser i skatteparadiset Liechtenstein.

– Vi har fått opplysninger om 50 nordmenn i Liechtenstein som vi nå går grundigere igjennom, sier Kristensen.

Skatteamnesti

Hvis du selv sier fra om den hemmelig kontoen, slipper du med en straffeskatt på 1 prosent. I tillegg må du betale det du skulle ha betalt i skatt på renteinntekter og formue, samt renter på den ubetalte skatten. Det er for sent å si i fra hvis ligningsmyndighetene er på sporet av saken.

Amnestiet er altså ikke et amnesti som gjør at du slipper skatten du skulle ha betalt, men et amnesti mot høy tilleggesskatt.

Skatteamnestiet er ikke av ny dato, det har vært gjeldende fra 1987. Dette er hjemlet i Ligningsloven 10-4, der det heter:

3. Tilleggsskatt kan beregnes med lavere sats enn angitt i nr. 2 eller sløyfes når skattyteren, hans bo eller arvinger frivillig retter eller utfyller opplysninger som er gitt tidligere slik at det kan beregnes riktig skatt og avgift. Dette gjelder ikke hvis rettingen kan anses fremkalt ved kontrolltiltak som er eller vil bli satt i verk eller ved opplysninger som ligningsmyndi[n]ghetene har fått eller kunne ha fått fra andre.

Tilleggsskatt

Hvis skattemyndighetene oppdager den hemmelige kontoen, skal det normalt ilegges en tilleggsskatt på 30 prosent. I alvorligere tilfeller kan du få opp til 60 prosent i tilleggskatt, samt politianmeldelse hvis saken er stor nok.

Tilleggskatten regnes av den skatten du skulle betalt av renteinntekten og formuen. Kontrollen kan gå 10 år tilbake i tid.

Personvernpolicy