Raseriet vokser

Raseriet vokser
Raseriet vokser
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBåde politikere og vanlige amerikanere er i harnisk etter at det ble kjent at den kriserammede forsikringsgiganten AIG har utbetalt millioner av dollar i bonus til sine ansatte.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington (NTB-Reuters-AFP): Både politikere og vanlige amerikanere er i harnisk etter at det ble kjent at den kriserammede forsikringsgiganten AIG har utbetalt millioner av dollar i bonus til sine ansatte.Nå truer flere senatorer fra Demokratene med at bonusmottakerne vil få en gedigen skattesmell hvis de ikke betaler bonusene tilbake.

Saken vekker stor moralsk fordømmelse ettersom selskapet har fått milliarder av dollar i krisehjelp fra det offentlige. At skattebetalernes penger går til å betale bonuser til allerede høytlønnede ledere, er uakseptabelt, mener mange.

Det er i alt utbetalt 165 millioner dollar i bonuser, hvorav hele 42 millioner dollar er fordelt på kun ti personer.

Det kommer fram i en undersøkelse som statsadvokaten i New York, Andrew Cuomo, har gjort. I et brev til Kongressen fordømmer han utbetalingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Truer med skatt

– Disse utbetalingene gikk alle til personer hvis innsats har ført til knusende tap og til at AIG nesten gikk over ende. Noe er grunnleggende galt, skriver han.

AIG – eller American International Group – tapte nesten 100 milliarder dollar i fjor, og er blant selskapene som risikerte å gå konkurs uten hjelp fra staten.

Flere politikere krever nå at de ansatte gir fra seg bonusene frivillig.

– Hvis de ikke gjør det, kommer vi til å skattelegge så å si alt sammen, sier senator Charles Schumer, som sitter i Demokratenes partiledelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elleve av AIGs ledere har allerede forlatt selskapet, selv om bonusene skulle bidra til at de ble værende. Alle har fått minst én million dollar i bonus hver, ifølge Cuomo.

Svekker Obama

Bonusene har også opprørt president Barack Obama, som har bedt finansdepartementet vurdere om de kan stanses. Men samtidig rettes det kritikk mot finansminister Timothy Geithner ettersom han ikke har innført restriksjoner som kunne ha stanset bonusutbetalingene.

Ifølge eksperter er saken et tilbakeslag for Obama og hans økonomiske politikk, som går ut på å bruke store summer på å få USA ut av den økonomiske krisen.

En ny meningsmåling viser at så mange som 87 prosent av de spurte er skeptiske til regjeringens forsøk på å puste liv i banker og andre finansinstitusjoner. (©NTB)