Ny islandsk banksjef anbefalt av Stoltenberg

<p class="MsoNormal"><font face="Times New Roman" size="3"><strong>REDNINGSMANN:</strong> Svein Harald Øygard fikk gode referanser fra statsministeren. Foto: Stein Ove Korneliussen/ABC Nyheter</font></p>
REDNINGSMANN: Svein Harald Øygard fikk gode referanser fra statsministeren. Foto: Stein Ove Korneliussen/ABC Nyheter

<pNordmannen Svein Harald Øygard blir ny sentralbanksjef på Island - etter anbefaling fra Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REYKJAVIK/OSLO (ABC Nyheter): Mannen som i dag blir utnevnt til ny sentralbanksjef på Island, Svein Harald Øygard, er norsk og partner i den norske virksomheten til konsulentselskapet McKinsey.

- Jeg er spent, men tror jeg skal klare å oppfylle forventningene, sier Øygard til ABC Nyheter i Reykjavik.

Øygard var statssekretær i finansdepartementet fra 1990-1994 under Gro Harlem Brundtland.

- Svein er en faglig sterk person sier den islandske statsministeren Jóhanna Sigurdardottir i en kommentar til ABC Nyheter.

- Jeg er veldig tilfreds med at han og den nye visesentralbanksjefen Arnór Sighvatsson kan hjelpe regjeringen med å restrukturere banksystemet, legger den nye sosialdemokratiske statsministeren til.

Hun framhever at Øygard ikke har interessekonflikter verken til den politiske eller finanssektoren på Island.

- Denne utnevnelsen vil styrke det gode samarbeidet i Norden, sier Sigurdardottir.

Anbefalt av Stoltenberg

Jens Stoltenberg som sammen med de andre nordiske statsministrene befinner seg ved Den blå lagune utenfor Reykjavik, kommenterer utnevnelsen overfor ABC Nyheter:

- Jeg understreker veldig sterkt at dette er en islandsk beslutning og ønsker Øygard lykke til.

- Jeg kjenner ham. Vi var statssekretærer sammen. Vi har studert sammen. Han er en dyktig økonom, sier Stoltenberg.

- Den islandske regjeringen har snakket med den norske på forhånd. Både Kristin Halvorsen og jeg har gitt Øygard vår anbefaling, forteller han.

Jens Stoltenberg forteller ABC Nyheteres reporter at sentralbanksjef-utnevnelsen på Island var diskutert på forhånd.Jens Stoltenberg forteller ABC Nyheteres reporter at sentralbanksjef-utnevnelsen på Island var diskutert på forhånd.

Kolbotn-mannen Øygard som fyller 50 år i år, hadde en inntekt på drøyt 5 millioner og en formue på 15,5 millioner kroner ifølge skattelistene for 2007.

Nærhet, men fortsatt to kroner

- At han er valgt, er uttrykk for nærheten mellom våre to landene. Hans politiske bakgrunn har ikke vært avgjørende. Det har gått på det faglige, slår Stoltenberg fast.

Statsministeren gjør imidlertid klart Island kan ikke begynne å bruke den norske krona. Mens den islandske sentralbanken i går fikk norsk sjef, forteller Stoltenberg at det i går ble ansatt en islending i Norges Bank.

Makt-mann presset ut

Øygard overtar jobben etter en av Islands til nå mektigste, men etter finanskrisen mest utskjelte menn, David Oddson. Den nye rødgrønne regjeringen forlangte at Oddson skulle fratre, noe den forhenværende konservative politikeren til nå har nektet.

I går meldte Oddson at han gir seg, men slo sterkt tilbake.

Artikkelen er oppdatert med den islandske statsministerens uttalelser.

Personvernpolicy