- Ledigheten presser boligprisene

<strong>GÅR NED:</strong> Oppgangen i boligprisene i desember og januar er forbigående. Foto: Scanpix
GÅR NED: Oppgangen i boligprisene i desember og januar er forbigående. Foto: Scanpix

<pNedgangen i boligmarkedet kan vare til langt inn i 2010, konkluderer ny rapport. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble Boligmeteret for første kvartal 2009 lagt frem.

Prognoserapporten lages av Makrosikt for Eiendomsmegler 1.

- Rentefallet har avverget en krise i boligmarkedet og løftet omsetningen til mer normale nivåer, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.

- Prisene vil gå ned

Likevel påpeker han at stadig økende arbeidsledighet og dårlige økonomiske nyheter fra inn og utland holder markedet tilbake.

Les også: SSB spår 125.000 arbeidsledige

Torsdag ble det lagt frem nye ledighetstall. Nå er 67.400 personer helt arbeidsledige i Norge. Det er 25.500 flere enn på samme tid i fjor.

Les også: Bare et spørsmål om tid

- Våre målinger tyder på at oppgangen i desember og januar er labil. Vi tror at boligprisene igjen vil gå ned. De lave rentene vil mest sannsynliggjøre at omsetningen holder seg på et rimelig høyt nivå, og ender om lag på samme nivå som i fjor. Forskjellen er at høsten ikke blir så svak som i fjor. Nedgangen i markedet kan vare til langt inn i 2010, sier Nymark.

Kalkulator: Boligprisutvikling

Kalkulator: Hvor mye kan du låne?


Viktig funn i rapporten:


* Rentefallet gir økte priser et par måneder til, mens stadig stigende arbeidsledighet bidrar til å presse boligprisene nedover igjen. Vi regner med at boligprisene vil være cirka 5 prosent lavere i slutten av året enn i januar 2009.

* Prisforventningene har steget. Det er nå flere som venter høyere enn lavere boligpriser om 12 måneder.

* Flere har planer om kjøp av bolig nå enn i månedene før jul. Rentefallet har fått boligmarkedet til å fungere igjen. Både i desember i fjor og nå i januar var boligomsetningen normal. Færre hadde imidlertid kjøpsplaner i februar enn i januar. Kjøperne er fortsatt usikre, og de aller fleste vil selge før de kjøper. Oppgangen nå er labil.

* Like mange vil flytte, men flere vil utsette flyttingen til etter at finanskrisen er overstått.

* Folketallet økte med ny rekord i 2008. Antall innflyttere sank og antall utflyttere økte imidlertid mot slutten av året. Finanskrisen vil gi langt lavere befolkningsvekst i 2009.

* Lavere renter, rimeligere boliger og høye leiepriser gjør at det for mange vil være rimeligere å kjøpe enn å leie bolig i 2009.

Personvernpolicy