Rentekutt rett til forbruk

Mer penger til shopping er utsiktene for mange i 2009. (foto:Colourbox)
Mer penger til shopping er utsiktene for mange i 2009. (foto:Colourbox)

<pRundt 1,7 millioner norske husholdninger har fått mer å rutte med.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden boliglånsrenten var på det høyeste ifjor høst har rentenivået sunket med rundt tre prosentpoeng. Mens de fleste i oktober ifjor betalte godt over syv prosent på sine boliglån, tilbyr de fleste bankene i dag en boliglånsrente på firetallet.

Nå sier flere enn før at de vil bruke fremfor å spare, skriver Dagens Næringsliv.

Økt betydelig
Ifølge forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DNB Nor har andelen husholdninger som sier de vil bruke fremfor å spare, økt betydelig siden ifjor høst.

- 32 prosent sier de vil bruke mer penger som en følge av rentenedgangen. Da vi spurte om det samme i november ifjor svarte bare 21 prosent at de ville bruke mer. Samtidig sa 56 prosent at de ville spare mer. Nå er andelen som sier de vil spare 45 prosent, sier Jørgensen til DN.

Vil bruke mer på ferie
Forbrukerøkonomen sier deres undersøkelser viser at folk nå vil sette av penger til reiser, ferie og fritid, og at en av tre svarer at de vil bruke mer penger på ferien i år enn de gjorde ifjor.

Ni av ti tror de vil få bedre økonomi de neste 12 månedene, og økt inntekt, rentenedgang og ny eller bedre jobb oppgis hyppigst som svar på hvorfor.

- Finanskrisen ser ikke ut til å ha endret folks syn på hvilke muligheter de har, sier Jørgensen til avisen.

Nedbetale lån eller banksparing?
Eksperter DN har snakket med har ulike syn på om man bør benytte pengene som man får ekstra på grunn av rentekuttene til å nedbetale gjeld - eller om det er bedre måter å spare på.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities sier nedbetaling av gjeld er den sikreste måten å spare på.

Samfunnsøkonom Hans Petter Skogstad, som er daglig leder i analysebyrået Makrosikt, mener det er dumt å bruke ekstra penger på å nedbetale lån hvis man er usikker på jobben sier, og mener oppsparte midler kan være kjekt å ha.

Les også: Du taper på avdragsfrihet

Les også: Kraftig rentefall

Personvernpolicy