- Fastrentebunnen er nær

En fordel ved fastrentelån er at det gir trygghet. (foto:Colourbox)
En fordel ved fastrentelån er at det gir trygghet. (foto:Colourbox)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPerfekt timing er helt umulig. Men skal du binde boligrenten, bør du gjøre det nå, mener makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Se også

Fastrentelån

Her finner du oversikten over fastrentelån med tre, fem og 10 års bindingstid.

Boliglånskalkulator

Her finner du de viktigste boliglånsrentene - fra de beste og de største bankene.

Skal du velge fast eller flytende rente?

Her kan du lese mer om fordeler og ulemper ved de to alternativene.

Fastrenten har falt kraftig de siste månedene, men helt frem til Svein Gjedrem gikk ut og ba folk binde renten , har nordmenn flest vendt det døve øret til og latt renten flyte.

Nå har trenden bråsnudd.

Idag la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem tall som viser at andelen fastrentelån lå på 6,9 prosent ved utgangen av fjerde kvartal ifjor

Men siden nyttår har pipen fått en annen lyd:

13 prosent sier i en fersk undersøkelse fra DnB Nor at de «helt sikkert» vil vurdere å binde renten. Dette er et stort hopp. Enda mer oppsiktsvekkende er det at 19 prosent av dem som har en årsinntekt på mellom 400.000 og 600.000 sier det samme.

Les: Flere vil binde renten

Rush til bankene
Både DnB Nor og andre banker DN.no har snakket med har de siste ukene opplevd et rush av henvendelser fra kunder som ønsker å binde renten på hele eller deler av lånet sitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det er ikke så dumt, ifølge makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities. For fastrentebunnen er snart nådd.

- Å time bunnen perfekt, er umulig. Men jeg er helt sikker på at fastrenten ikke skal mye mer ned. Fastrente med fem års binding har kanskje potensial til å gå ned fra 4,3 til 4 prosent, fastrente med fem års binding kan gå ned 0,3 prosentpoeng. Men dette er høyst usikkert. Skal du binde renten, er ikke dette feil tidspunkt å gjøre det på, selv om tidspunktet kan være like rett om to-tre måneder også, sier Bjørn Roger Wilhelmsen til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I midten av desember tilbød de fleste bankene en fastrente med fem års bindingstid på rundt 5,30 prosent. To måneder senere har samme fastrente falt ett helt prosentpoeng.

- Én ting er sikkert: Så mye mer ned skal fastrenten ikke, sier Wilhelmsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Renteoppgang i 2010
Den flytende renten har neppe nådd rentebunnen. Wilhelmsen tror sentralbanksjef Svein Gjedrem vil kutte renten med 0,25 prosentpoeng på neste rentemøte i mars og holde døren åpen for flere rentekutt.

- Men vi tror på en renteoppgang i løpet av 2010, og før det skjer, har de lange rentene steget på forventning om dette. Fastrentene vil gå opp før de flytende rentene, derfor kan det være skummelt å vente for lenge med å binde renten, advarer makroøkonomen.

Han understreker at en «normal» flytende boliglånsrente ligger på i overkant av fire prosent.

- Bind for minst fem år
Skal du først binde renten, bør du gjøre det for minst fem år, råder Bjørn Roger Wilhelmsen. Han tror den flytende renten vil holde seg lav lenge, og at boliglånsrenten kan komme ned mot tre prosent - kanskje litt under.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva skjer hvis man må kjøpe seg ut av en fastrenteavtale? Risikerer man å gå på en smell?

- Risikoen er jo der, men jeg ville ikke vært så bekymret for dette nå. Hvis du binder renten for fem år og må kjøpe deg ut etter tre, er det langt større sjanse for at du vil tjene på det, siden renten sannsynligvis er høyere om tre år enn den er i dag. Må du kjøpe deg ut etter et halvt år, er det selvfølgelig en annen sak, sier Wilhelmsen.