Nå binder flere renten

Totalt sett er det fortsatt få som binder renten. (foto: Colourbox)
Totalt sett er det fortsatt få som binder renten. (foto: Colourbox)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEtter flere år med fall, binder nordmenn renten på boligånet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn har de siste årene blitt stadig mindre interessert i å binde renten på boliglånet, men nå snur trenden.

Rentebindingsstatistikk lagt frem av Statistisk sentralbyrå i dag, viser at den fallende trenden flatet ut i fjerde kvartal ifjor.

Andelen fastrentelån til husholdninger fra bankene var uendret på 4,6 prosent fra tredje til fjerde kvartal. Men tas statsbankene og kreditforetakene med, er det fortsatt en liten nedgang fra 7,3 prosent til 6,9 prosent.

«Til tross for relativt betydelige fall både i flytende og faste renter i slutten av 2008, ser vi ikke særlig store endringer i publikums interesse for å binde renten på sine utlån.», skriver SSB.

- Markant økning
Men utviklingen i rentemarkedet har gått svært raskt, og etter nyttår er interessen en helt annen, ifølge bankene. Det høye rentenivået ifjor høst har fått flere til å vurdere å binde hele eller deler av boliglånet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flere vil binde renten

- Det har vært en markant økning i interessen den siste måneden, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Langli i Fokus Bank.

I øyeblikket har banken beste fastrentetilbud for lån innenfor 60 prosent og med fem årsbindingstid på finansportalen.no.

- Trenden henger mye sammen med utviklingen i rentemarkedet, der fastrente nå fremstår som billig. I tillegg har eksperter anbefalt binding, sier Langli.

Les også: Gjedrem: - Bind renten!

Informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i Norges største bank, DnB Nor, bekrefter at flere har etterspurt fastrente den siste tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I tillegg er det mange som er i tenkeboksen. Den økte interessen har sammenheng med at mange fikk seg en kalddusj når renten steg kraftig ifjor høst i forbindelse med finanskrisen. Avisene meldte om at folk måtte tåle en rente på 8-10 prosent, og nå vil mange sikre seg mot det, sier Rasmussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke billigere
Assisterende direktør og privatøkonomiekspert Rolf Mæhle i Sparebankforeningen bekrefter også trenden.

- Vi har ikke eksakte tall for første kvartal, men trenden er nok klart stigende. Dette har både sammenheng med et fallende og lavt fastrentenivå og mer usikre privatøkonomiske fremtidsutsikter, herunder boligprisene, sier Mæhle.

Kommunikasjonsdirektør Bjørn Langlie i Fokus Bank advarer mot å velge fastrentelån i den tro at det er billigere over tid.

- Man kan ikke forvente å slå markedet. Men fastrente er fornuftig for de som trenger økonomisk forutsigbarhet, sier Langli.


I våre naboland er rentebinding langt vanligere:
Les også: Derfor har ikke nordmenn bundet renten