Obama: – Regnskapets time er kommet

<!--  /* Style Definitions */  p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal 	{mso-style-parent:""; 	margin:0cm; 	margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:11.0pt; 	font-family:Arial; 	mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; 	mso-bidi-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 	{size:595.3pt 841.9pt; 	margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; 	mso-header-margin:35.4pt; 	mso-footer-margin:35.4pt; 	mso-paper-source:0;} div.Section1 	{page:Section1;} --><p class="MsoNormal">Barack Obama fortalte om sin strategi for å få den amerikanske økonomien på fote i sin tale i Kongressen. Bildet er fra et møte i Det hvite hus tirsdag. Foto: Reuters/Kevin Lamarque/SCANPIX</p>
Barack Obama fortalte om sin strategi for å få den amerikanske økonomien på fote i sin tale i Kongressen. Bildet er fra et møte i Det hvite hus tirsdag. Foto: Reuters/Kevin Lamarque/SCANPIX

<pBarack Obama lover at USA vil komme styrket ut av den økonomiske krisen. Men først må amerikanerne betale prisen for en lang periode med jag etter kortsiktig økonomisk vinning.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Regnskapets time er kommet, og tiden er nå inne for å ta kontroll over framtiden, sa Obama i sin første tale til en samlet Kongress etter at han ble USAs president.

Presidenten mener ønsket om å tjene penger raskest mulig er blitt prioritert foran langsiktig økonomisk framgang. I talen kritiserte han både vanlige amerikanere som har tatt opp altfor store huslån, og banker som har gitt lån til folk som ikke er i stand til å betjene dem. I tillegg uttrykte Obama skuffelse over politikere som har sørget for slapp regulering av næringslivet og skuslet bort overskuddet på statsbudsjettet ved å gi skattekutt til de rikeste.

Ambisiøs

I møte med det som trolig er den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet, nekter den ferske presidenten å gi opp sin lange liste med ambisiøse mål. Han vil både reformere helsevesenet, redde bilindustrien og satse hardt på fornybar energi for å stanse den globale oppvarmingen – samtidig som han lover å halvere underskuddet på statsbudsjettet innen 2013.

Obama hevder at han allerede har pekt ut poster på statsbudsjettet til en verdi av 2 billioner dollar som skal kuttes i løpet av de neste ti årene. Våpensystemer fra den kalde krigens dager som ikke lenger er i bruk, i tillegg til enkelte typer landbrukssubsidier, er blant postene som skal fjernes. I tillegg vil han avslutte dyre kontrakter som er inngått med de amerikanske styrkene i Irak uten skikkelige anbudsrunder.

Presidenten er overbevist om at USA til slutt vil komme styrket ut av finanskrisen.

– Amerikas forente stater vil tre fram sterkere enn tidligere, lover Obama, som forsikrer at hans regjering skal bidra til å gjenoppbygge landet så det kommer på fote igjen etter krisen.

Ny energi

Konkrete planer om å begynne den planlagte, omfattende reformen av helsevesenet vil snart bli lagt fram, sa Obama i talen natt til onsdag norsk tid.

Samtidig advarte han om at det kan bli dyrere enn antatt å redde de amerikanske bankene fra kollaps. Men han forsikrer amerikanerne om at ingen vil miste sparepenger plassert som bankinnskudd.

Presidenten sier regjeringens innsats for å få skikk på økonomien vil føre til en dobling av den fornybare energien som produseres i USA. 15 milliarder dollar skal investeres hvert år i fornybar energi og energieffektive biler.

– For virkelig å forandre økonomien vår, ivareta sikkerheten og redde planeten fra klimaendringenes herjinger, må vi gjøre ren, fornybar energi lønnsom, sa Obama.

Han ba Kongressen om å utarbeide en plan for å starte handel med kvoter for utslipp av klimagasser.

Høyt tempo

Etter fem uker som president har Obama allerede fått vedtatt en økonomisk stimuleringspakke på 787 milliarder dollar og lagt fram en krisepakke på 275 milliarder dollar for boligsektoren. Men foreløpig vet ingen om dette er nok til å få fart på økonomien.

Under talen i Kongressen ble Obama avbrutt av applaus en rekke ganger. Ledere for Det republikanske partiet er likevel fortsatt kritiske til Obamas strategi for å redde økonomien.

Delstaten Louisianas guvernør Bobby Jindal, som tilhører USAs indianske urbefolkning, fikk jobben med å presentere partiets reaksjon etter Obamas tale. Han la vekt på at krisepakken for å stimulere økonomien vil føre til en kraftig økning i det offentlige forbruket – noe som kan undergrave presidentens løfte om å redusere underskuddet på statsbudsjettet. (©NTB)

Personvernpolicy