2006-priser for hyttene på fjellet

De høyeste prisene på fjellhytter er på Geilo. (Foto:Colourbox)
De høyeste prisene på fjellhytter er på Geilo. (Foto:Colourbox)

<pPrisene på fjellhytter har falt med 13 prosent på ett år og er nå tilbake på 2006-nivå.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjekk disse kalkulatorene

Hyttekalkulator

Her kan du beregne hva hytta koster deg, eller kanskje du tjener på å eie hytta?

Hytteutleie

Hvor mye kan du tjene på å leie ut hytta? Legg inn forutsetningene for hytta du eier, eller kan tenke deg å eie.

I likhet med boligmarkedet har også hyttemarkedet fått seg en knekk under finanskrisen. En analyse som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) har fått utført, viser at en fjellhytte i Norge i snitt koster 1,95 millioner kroner. Prisene sank 13 prosent fra utgangen av 2007 til utgangen av 2008.


Fortsatt er det imidlertid stor kjøpelyst flere steder. Både i Hemsedal og på Geilo steg hytteprisene i løpet av fjoråret. Her er gjennomsnittsprisen oppunder 3 millioner kroner for en fritidseiendom.


Mange er dessuten villige til å betale ekstra for hytter som ligger høyt, er nybygde, har innlagt vann og strøm, har utsikt og kort vei til skitrekk.


Hytter bygd etter 2000 koster rundt 40 prosent mer enn hytter som er satt opp før 1990. Hytter som ligger over 1.000 meter over havet koster 30 til 35 prosent mer enn tilsvarende hytter som ligger mellom 400 og 800 meter.


Hemsedal (pluss 4 prosent), Geilo (pluss 2 prosent) og Nore og Uvdal (pluss 1 prosent) var imidlertid de eneste hytteområdene der det ble registrert prisøkning i løpet av fjoråret. I motsatt ende av skalaen ligger Sirdal der hytteprisene falt hele 20 prosent i 2008.


Det ble lagt ut færre fjellhytter for salg i fjor. I tillegg tok det lengre tid å få solgt fritidseiendommene.

Forsetter i 2009

Eff opplever at tendensen fra 2008 fortsetter inn i 2009. Selv om det registreres en vesentlig større aktivitet i årets første to måneder i forhold til situasjonen i fjor høst, er det fortsatt meget vanskelig å gi anslag for resten av 2009. Mange faktorer som påvirker dette markedet er fortsatt ukjente. Generell usikkerhet og manglende forutberegnelighet er stikkord i denne sammenheng.

Om undersøkelsen

Tallmaterialet i denne analysen omfatter 11.691 selveierhytter på fjellet annonsert på FINN.no i perioden januar 2003 – desember 2008. Alle hyttene i undersøkelsen er formidlet gjennom et eiendomsmeglerforetak eller advokat. Av disse var 5.838 fritidsboliger registrert solgt. Av disse igjen hadde 4.523 oppgitt pris, omsetningstidspunkt og boligareal. Databasen er supplert med avstand fra den enkelte hytte til nærmeste skitrekk samt hvor høy hytten ligger over havet. Avstandsdataene er levert av Eiendomsprofil.

Personvernpolicy