- Dette er noe av det styggeste

- Dette er noe av det styggeste
- Dette er noe av det styggeste
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKona har fått kreft og mannen trenger sparepengene sine. Men de står bom fast i et eiendomsfond. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg hadde ikke drømt om at det ikke gikk an å ta ut pengene.

Det sier den fortvilte mannen fra Sunndalsøra til DN.no.

Han vil være anonym, men ønsker å bidra med sin historie om konsekvensene av at bankene har solgt spareprodukter kundene ikke har forstått farene ved.

100 milliarder investert
I lang tid har det vært et voldsomt negativt fokus på salget av såkalte strukturerte spareprodukter. Men også bak salget av andre typer spareprodukter skjuler det seg mange triste skjebner.

Siden 2003 har nordmenn investert 100 milliarder kroner i eiendomsfond. Ikke bare er denne typen fond ofte forbundet med svært høye kostnader. Når eiendomsmarkedet har falt i verdi har det også vist seg svært vanskelig å komme seg ut av fondene.

Les også: Dessverre slik som skjer

- Jeg fikk ingen informasjon fra banken om at det kunne bli vanskelig eller umulig å selge seg ut hvis verdiene falt. Det er en av de styggeste tingene, sier mannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i begynnelsen av 2007 han ble kontaktet av Fokus Bank som så at han hadde flere hundre tusen stående på en konto med lav rente.

- Som nybleven pensjonist, var jeg interessert i å plassere noen sparepenger på en sikker måte. Aksjefond avviste jeg kategorisk, og var mest interessert i høyrente bankinnskudd, forteller han.

Ifølge kunden trakk da rådgiveren frem en såkalt sikker spareform med midlere avkastningspotensiale, nemlig Aberdeen Eiendomsfond. Der kunne han forvente 12 prosent avkastning per år, forteller mannnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreftsyk kone
Den «forventede avkastningen» viste seg raskt å være fullstendig utenfor rekkevidde. Investeringen på 250.000 kroner falt etter hvert 80.000 kroner i verdi.

- Siden i juli i fjor har jeg bedt om å få komme ut av fondet. Helt frem til nå har andelene stått til salgs, men det er ingen reaksjon der i det hele tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ting er at pengene smuldrer bort dag for dag - nå er tapet kommet opp i 120.000 kroner pluss avgifter på 20.000. Verre er det at store deler av midlene han hadde satt av for å dekke utgifter i alderdommen ikke er tilgjengelig når han trenger dem som mest.

- Jeg har en kone som har blitt kreftsyk, og vi har til nå dratt jevnlig fra Sunndalsøra til Radiumshospitalet, og må fremover reise til Ålesund for regelmessig behandling. Det verste er ikke at jeg har tapt penger på en investering, men at jeg ikke lenger disponerer over mine egne sparepenger, sier han.

- Vi følger selvfølgelig reglene
I Fokus Bank ønsker de ikke å kommentere denne enkeltkundens sak spesielt. Men de bekrefter at det kan ta tid å komme seg ut av eiendomsfond.

- Det er beklagelig at kunder opplever slike verdifall på sine investeringer som vi har sett i det siste. Og innelåsning skjer fordi det er flere selgere enn kjøpere av eiendomsfond i markedet, sier kommunikasjonsdirektør i Fokus Bank, Bjørn Langli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Har dere opplyst kjøperne av disse produktene om faren for at pengene kan bli låst inne hvis verdiene faller?

- Vi har selvfølgelig fulgt de reglene som gjelder, i forhold til å yte god rådgivning.

- Er du sikker på det?

- Jeg uttaler meg generelt. Vi kan jo gjøre feil som alle andre. Men jeg har ikke noe grunnlag for å tro at at noe kritikkverdig har skjedd. Og i den grad det har det, så er det klart vi tar ansvar for det, sier Langli.

Han ber på denne bakgrunn om at kunden tar kontakt med banken for å diskutere saken.

- Jeg kan ikke love det svaret han vil ha, men skikkelig behandling, det kan jeg love, sier Langli.

Les også: Fortviler etter Acta-plassering