Saab får beskyttelse mot konkurs

Den svenske bilprodusenten Saab får nå tid på seg til å omorganisere selskapet. (Foto: Erik Abel, Scanpix)
Den svenske bilprodusenten Saab får nå tid på seg til å omorganisere selskapet. (Foto: Erik Abel, Scanpix)

<pTingretten i Vänersborg har innvilget Saabs søknad om gjeldsforhandlinger.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saabs kommunikasjonsdirektør Christer Nilsson bekreftet tidligere i dag at selskapet hadde gått til Tingretten i Vänersborg i Sverige og søkt om konkursbeskyttelse. Denne søknaden er nå innvilget, melder NTB.

– Bakgrunnen er at vi vil sikre Saabs framtid, sa administrerende direktør i Saab, Jan Åke Jonsson, på en pressekonferanse i ettermiddag.

Tidligere i uken fikk det svenske bilkonsernet Saab beskjed om at de amerikanske eierne i General Motors om at det svenske selskapet ikke inngår i fremtidsplanene . Like etter meldte svenske myndigheter at de ikke aktet å drive den tradisjonsrike bilgiganten videre.

Må oppnå lønnsomhet

Konkursbeskyttelse eller företagssrekonstruksjon på svensk innebærer at Saab får tid på seg på å omorganisere selskapet. I Sverige innvilges en slik plan hvis det anses som sannsynlig at virksomheten kan oppnå lønnsom drift i framtiden.

Ifølge en pressemelding fra eieren General Motors skal omorganiseringen skje i løpet av tre måneder. Ifølge nyhetsbyrået Dow Jones skal Saab fremme et forslag til kreditorene innen tre uker.

Fra Tingretten oppnevnes det en rekonstruktør som skal hjelpe bilfabrikanten i prosessen. I tillegg får selskapet økonomisk støtte fra staten og må følge en formell prosess som er angitt i det svenske lovverket.

Ifølge svensk lov kan Saab foreta en rekonstruksjon mellom tre og 12 måneder og i den perioden er det ingen av selskapets kreditorer som kan kreve inn utestående eller sende inn en begjæring om konkurs.

Til grunn ligger en produktplan for ferdigstilling av en ny 9-5 og videreutvikling av 9-3. Deler av finansieringen skal komme fra eieren General Motors, men Saab kommer også til å trenge støtte fra den svenske staten i form av lånegarantier, ifølge Jonsson.

Planen bygger på fortsatt produksjon i Trollhättan, skriver NTB.

Kan ikke slås konkurs

Den viktigste delen i omstillingsprosessen blir å få droppet mye av gjelden. Ifølge Sveriges Television risikerer Saabs underleverandører å tape mellom to og tre milliarder svenske kroner om det til slutt ender i konkurs. Da blir det flere svenske selskaper enn Saab som går overende.

Konsekvensene av en rekonstruksjon kan føre til oppsigelser, nedleggelser og salg av deler av virksomheten, i tillegg til tilskudd av kapital som ikke minst eieren GM er opptatt av.

Saab har slitt økonomisk i flere år og så sent som i 2004 vurderte de amerikanske eierne å flytte produksjonen av mellomklassebiler til Tyskland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus