- Boligmarkedet snur først neste år

- Boligmarkedet snur først neste år
- Boligmarkedet snur først neste år

<pOg i år skal boligprisene falle 12 prosent. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Økonomisk utsyn fra SSB

Kalkulator for boliprisutvikling

I vår kalkulator kan du beregne hvordan boligprisene har utviklet seg i forskjellige deler av landet og i forskjellige perioder.

Boligprisene skal falle 12,1 prosent i år. Det skriver Statistisk sentralbyrå i årets første utgave av «Økonomiske analyser».

Boligprisene økte kraftig i perioden 2004 til 2007 og veksten var nær 11 prosent som årlig gjennomsnitt ifølge SSBs boligprisindeks for selveierboliger.

Prisen på selveierboliger nådde en topp i 2. kvartal i fjor, og har deretter falt.

Leiligheter har falt minst
På årsbasis falt boligprisene med 1,1 prosent i 2008. Eneboliger og småhus hadde størst prisnedgang med rundt 11 prosent i perioden fra 2. kvartal til 4. kvartal i fjor.

Prisene på blokkleiligheter falt med vel 6 prosent i samme periode, et segment av boligmarkedet der prisfallet startet allerede i 2. kvartal 2007.

Stiger neste år
Dette har bidratt til at boligbyggingen har falt kraftig. Trass i lavere renter venter ikke SSB at boligprisene når bunnen før mot slutten av inneværende år. Da har fallet vært opp mot 20 prosent.

- Fra og med 1. kvartal 2010 og ut prognoseperioden vil boligprisene igjen stige, om enn i et moderat tempo i takt med en bedret konjunktursituasjon, skriver statistikerne i rapporten.

Prognosene som ble lagt frem i dag:
Boligprisprognoser2009201020112012
Vekst i prosent-12,1-2,13,57,8


- Med uforminsket styrke
På årsbasis falt boliginvesteringene med 8,9 prosent i fjor, mot en vekst på 5,3 prosent året før.

Statistikk over igangsetting av nye boliger viser at den markerte nedadgående trenden gjennom 2007 ser ut til å ha fortsatt med uforminsket styrke i fjor, ifølge rapporten.

SSB venter derfor at boliginvesteringene faller videre gjennom 2009 og inn i 2010, for så å begynne å ta seg opp litt ut i 2010.

Utsikter til bedrede konjunkturer samt relativt lave realrenter tilsier imidlertid at boliginvesteringene vil ta seg noe opp igjen de siste to årene av prognoseperioden, ifølge statistikerne.

Les også : - 12,6 prosent billigere boliger i 2009

Les også: Nedturen blir like dyp som i 2003

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus