Obama med redningspakke for boligeiere

Barack Obama prøver å hindre at folk blir kastet ut av hjemmene sine. Foto: Scanpix/montasje ABC Nyheter
Barack Obama prøver å hindre at folk blir kastet ut av hjemmene sine. Foto: Scanpix/montasje ABC Nyheter

<pUSAs president Barack Obama vil hindre at folk kastes ut av hjemmene sine. Nå legger han fram en egen plan for å stabilisere det urolige boligmarkedet i USA. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligplanen ble kunngjort umiddelbart etter at Obama tirsdag undertegnet en krisepakke for å stimulere den amerikanske økonomien til en verdi av 787 milliarder dollar.

Antallet tvangsutkastelser av boliger som eierne ikke klarer å betale, fortsetter å stige til tross for at det også tidligere er tatt initiativer for å forsøke å stoppe dette.

Redusere renter og avdrag

Obamas plan, som skal presenteres tidlig onsdag kveld norsk tid i delstaten Arizona, tar sikte på å redusere renter og avdrag private låntakere må betale for boligene sine. Summen skal komme ned mot 31 prosent av låntakernes inntekt, ifølge kilder som er kjent med planen.

Selv om detaljene i planen er ukjente, sier kildene at den vil komme med klarere tiltak mot tvangsutkastelser. Boligpakken antas å ha en ramme på rundt 50 milliarder dollar, nær 350 milliarder kroner.

En kilde i Det demokratiske partiet som kjenner Obamas plan, sier den vil gjøre «ansvarlige boligeiere i stand til å betale sine lån».

Råtne lån

En stor mengde såkalte råtne boliglån har bidratt sterkt til den økonomiske krisen fordi de har gjort det vanskeligere for private kunder og næringsliv å få lån.

Ved årsskiftet var over 9 prosent av alle amerikanske boliglån på etterskudd, et tegn på at låntakerne har betalingsproblemer, ifølge Mortgage Bankers Association.

Den sveitsiske banken Credit Suisse har anslått at 8,1 millioner amerikanske boliger, eller 16 prosent av alle husholdninger med lån, kan bli utsatt for tvangsovertakelse innen 2012. (©NTB)

Personvernpolicy