Hydro betaler ikke ut utbytte

Konsernsjef Eivind Reiten presenterer  Hydros resultat for fjerde kvartal 2008 i Oslo onsdag.<br>Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX.
Konsernsjef Eivind Reiten presenterer  Hydros resultat for fjerde kvartal 2008 i Oslo onsdag.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX.

<pEivind Reitens avskjed med Hydro får ingen trommevirvel. Selskapet går dårlig og det blir ikke noe utbytte for 2008. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forventningen var godt festet til bakken i forkant av fremleggelsen av Hydros resultater for fjerde kvartal.

Analytikerne hadde ventet et underliggende driftsresultat på 1.528 millioner kroner, ned fra 1.731 millioner. Resultatet ble enda verre. Hydro fikk et underliggende driftsresultat på 868 millioner kroner i kvartalet. Tallet inkluderer riktig nok lagernedskrivninger på rundt 700 millioner kroner, som de færreste analytikerne hadde med i sine estimater.

Les også: Pengene renner ut i Hydro

Dette er den siste kvartalspresentasjonen Eivind Reiten gjør som konsernsjef i Hydro. 31. mars er hans tid som toppsjef i Hydro ubønnhørlig over. Ettersprøselen etter aluminium på verdensbasis faller, noe som også sender prisene brutalt nedover.

På grunn av den vanskelige markedsituasjonen velger styret i Hydro å foreslå at det ikke utbetales utbytte for 2008.

Reiten er klar over at han overleverer en utfordret Hydro-skute til påtroppende konsernsjef Svein Richard Brandtzæg

- Vi har et svært krevende år foran oss, og vi vil fortsette å iverksette proaktive tiltak for å møte de ekstreme markedsforholdene, sier Reiten i pressemeldingen som følger kvartalsrapporten.

Fokus på Qatalum

I de utfordende tidene driver Hydro sin enorme investering i aluminiumsverket Qatalum i Qatar, et prosjekt Hydro eier 50 prosent av. Grunnet billig gass i landet vil verket senke kostnadene ved produksjon av aluminium.

- Det å sikre framdrift i Qatalum-prosjektet i henhold til plan vil være en hovedprioritet - et prosjekt som vil flytte Hydros produksjonssystem nedover på kostnadskurven og sikre at vi framstår som et sterkere selskap når markedene normaliserer seg, sier Reiten.

Hydro har alt tatt store grep for å kutte produksjonen. Så langt er 400.000 tonn såkalt høykostkapasitet lagt ned.

Tiltakene til tross, Hydro er milevidt unna de strålende resultatene selskapet fikk i 2007.

Kontantstrømmen fra driften er redusert til 2,9 milliarder kroner i 2008, mens den var hele 14,3 milliarder året før. Ved inngangen til 2009 har Hydro en netto likviditesbeholdning på 3,5 milliarder kroner.

Vurderer å hente penger

Hydro arbeider med å skaffe ytterligere finansiering for å dekke sine fremtidige kapitalbehov, kommer det frem av rapporten. Årsaken er høyt investeringsnivå og forventninger om lavere kontantstrøm fra driften.

- For å sikre vår finansielle posisjon er våre investeringer (unntatt Qatalum) redusert med om lag 40 prosent i forhold til nivået i 2008 på 6 milliarder kroner, gjennom utsettelse av prosjekter som ikke er kritiske, skriver Hydro.


Norsk Hydro ASA


Tall i millioner kroner

Q4 2008

Q4 2007

Ventet

Omsetning

21.368

21.651

20.474

Underliggende driftsresultat

868

1.731

1.528

Resultat før skatt

-7.593

468

-6.847

Personvernpolicy