Alarmerende fall for Lund

StatoilHydro-sjef Helge Lund klarte bare å erstatte ett av hvert tredje    produserte fat olje i 2008. Foto: Andrew Winning/REUTERS/SCANPIX.
StatoilHydro-sjef Helge Lund klarte bare å erstatte ett av hvert tredje produserte fat olje i 2008. Foto: Andrew Winning/REUTERS/SCANPIX.

<pStatoilHydros reserver forsvinner i alarmerende takt. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2008 klarte selskapet bare å erstatte 34 prosent av reservene selskapet produserte gjennom nye funn. For å overleve som oljeselskap på sikt må et oljeselskap ha en reserveerstatning på 100 prosent eller mer. Hvis ikke så minsker «arvesølvet» for hvert år.

- Reserveerstatningsraten er et resultat av høyt produksjonsnivå og tiden det tar å modne det store antallet funn i den senere tid og de siste oppkjøpene av store, ubekreftede reserver til påviste reserver, forklarer StatoilHydro i kvartalsrapporten.

Modning av reserver og å vise til at alle de nye prosjektene vil bedre situasjonen er en forklaring StatoilHydro-aksjonærene har hørt før.

- Forrige års erstatningsrate på 73 prosent er ikke tilfredsstillende og er hovedsakelig forårsaket av timingen av sanksjoneringen av nye prosjekter, forklarte Lund på presentasjonen av fjerdekvartalsresultatet i 2006.

Lund viste da til at selskapet ventet å godkjenne mer enn 20 nye prosjekter i 2007 og 2008.

Også i 2007 viste Helge Lund til selskapets portefølje av nye funn og prosjekter når DN Energi spurte om den lave reserveerstatnningen:

- Dette året ligger under gjennomsnittet fordi vi ikke har besluttet nok prosjekter. Men dette er SEC-reserver, og vi har mer i den underliggende produksjonsporteføljen. Men det er klart at vi hadde ønsket oss en høyere rate, sa Statoil-sjef Helge Lund til DN Energi i desember 2007.

Les hva Helge Lund svarer etter dagens resultatpresentasjon: - Ikke det som er viktig.

Siden Helge Lund inntok sjefstolen i Statoil 1. august 2004 har reserveerstatningen stupt. Dette året hadde selskapet en reserveerstatning på 106 prosent. Etter det første fulle året som Statoil-sjef var erstatningsraten falt til 102 prosent i 2005.

Så gikk det i utforbakke og i 2006 var reserveerstatningen nede i 73 prosent, det vil si at Statoil bare klarte å erstatte tre fat for hvert fjerde fat selskapet produserte dette året.

I 2007 steg reserveerstatningen noe til 86 prosent, men det var fortsatt ikke nok til å sikre StatoilHydros ressursbase.

Personvernpolicy