Alarmerende fall for Lund

StatoilHydro-sjef Helge Lund klarte bare å erstatte ett av hvert tredje    produserte fat olje i 2008. Foto: Andrew Winning/REUTERS/SCANPIX.
StatoilHydro-sjef Helge Lund klarte bare å erstatte ett av hvert tredje produserte fat olje i 2008. Foto: Andrew Winning/REUTERS/SCANPIX.

<pStatoilHydros reserver forsvinner i alarmerende takt. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2008 klarte selskapet bare å erstatte 34 prosent av reservene selskapet produserte gjennom nye funn. For å overleve som oljeselskap på sikt må et oljeselskap ha en reserveerstatning på 100 prosent eller mer. Hvis ikke så minsker «arvesølvet» for hvert år.

- Reserveerstatningsraten er et resultat av høyt produksjonsnivå og tiden det tar å modne det store antallet funn i den senere tid og de siste oppkjøpene av store, ubekreftede reserver til påviste reserver, forklarer StatoilHydro i kvartalsrapporten.

Modning av reserver og å vise til at alle de nye prosjektene vil bedre situasjonen er en forklaring StatoilHydro-aksjonærene har hørt før.

- Forrige års erstatningsrate på 73 prosent er ikke tilfredsstillende og er hovedsakelig forårsaket av timingen av sanksjoneringen av nye prosjekter, forklarte Lund på presentasjonen av fjerdekvartalsresultatet i 2006.

Lund viste da til at selskapet ventet å godkjenne mer enn 20 nye prosjekter i 2007 og 2008.

Også i 2007 viste Helge Lund til selskapets portefølje av nye funn og prosjekter når DN Energi spurte om den lave reserveerstatnningen:

- Dette året ligger under gjennomsnittet fordi vi ikke har besluttet nok prosjekter. Men dette er SEC-reserver, og vi har mer i den underliggende produksjonsporteføljen. Men det er klart at vi hadde ønsket oss en høyere rate, sa Statoil-sjef Helge Lund til DN Energi i desember 2007.

Les hva Helge Lund svarer etter dagens resultatpresentasjon: - Ikke det som er viktig.

Siden Helge Lund inntok sjefstolen i Statoil 1. august 2004 har reserveerstatningen stupt. Dette året hadde selskapet en reserveerstatning på 106 prosent. Etter det første fulle året som Statoil-sjef var erstatningsraten falt til 102 prosent i 2005.

Så gikk det i utforbakke og i 2006 var reserveerstatningen nede i 73 prosent, det vil si at Statoil bare klarte å erstatte tre fat for hvert fjerde fat selskapet produserte dette året.

I 2007 steg reserveerstatningen noe til 86 prosent, men det var fortsatt ikke nok til å sikre StatoilHydros ressursbase.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus