Verre enn fryktet

Røde tall på børsene verden over.  Verdens øyne rettes mot USA og sluttbehandlingen av president Barack Obamas krisepakke.
Røde tall på børsene verden over.  Verdens øyne rettes mot USA og sluttbehandlingen av president Barack Obamas krisepakke.

<pEuropeiske økonomier sliter tungt, og for flere av de største økonomiene er situasjonen enda verre enn fryktet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilindustrien går med røde tall. Foto: ScanpixBilindustrien går med røde tall. Foto: Scanpix

Det økonomiske helhetsbildet var dystert foran møtet mellom finansministrene i G7-gruppen av store industriland i Roma fredag og lørdag. Samtidig ventet verden med spenning på den avgjørende voteringen om Obamas pakke i Kongressen i Washington.

Både Senatet og Representantenes hus var ventet å stemme over pakken sent fredag kveld eller natt til lørdag norsk tid. Utfallet blir et viktig signal til en verden der økonomisk nedgang sprer seg stadig raskere, og der mange frykter sosial uro i nedgangens kjølvann.

Flom av elendighet

En stri strøm av dårlige nyheter fortsatte å renne inn fra nær sagt alle verdenshjørner fredag. Ordet «resesjon» gikk igjen i meldingene, det tekniske uttrykket for at et lands brutto nasjonalprodukt BNP, det vil si den samlede verdien av de produserte varer og tjenester, faller i to eller flere kvartaler på rad.

Tysklands BNP falt med 2,1 prosent fra tredje til fjerde kvartal i 2008, den verste tilbakegangen siden Vest-Tyskland og DDR ble samlet til én stat i 1990.

– Den tyske økonomien er nå inne i sin verste resesjon siden andre verdenskrig, fastslo fagøkonomen Alexander Krüger i bankselskapet Bankhaus Lampe.

Tyskland har vært kalt Europas økonomiske lokomotiv, og når lokomotivet får rusk i maskineriet, mister hele toget fart. Frankrike og Italia melder også om en svak økonomisk utvikling i de siste tre månedene av 2008, med et fall på 1,2 prosent i det franske og 1,8 prosent i det italienske BNP i perioden oktober–desember.

Mange land rammes

De mindre EU-landene skånes heller ikke for tilbakeslag. Nederland gikk i resesjon i fjerde kvartal med et fall i BNP på 0,9 prosent. I Østerrike var tilbakegangen på bare 0,2 prosent, men dette var til gjengjeld det første fallet på sju år. I Ungarn falt BNP på 1,0 prosent.

Spania gikk inn i sin første resesjon på 15 år i siste halvdel av 2008, men spanjolene kan i det minste glede seg over lavere lønns- og prisvekst. Den spanske inflasjonen falt i januar i år til 0,8 prosent, det laveste nivået siden 1969, melder landets statistiske sentralbyrå INE.

Eurosonen – gruppen av land som har innført EUs felles valuta euroen – fikk som helhet en økonomisk tilbakegang på rekordartede 1,5 prosent i siste kvartal i fjor. Nedgangen på 1,5 prosent er det største fallet siden sonen ble opprettet i 1999.

Tungt fransk slit

Frankrike sliter tungt, både med produksjonen og med budsjettbalansen. Underskuddet på det franske statsbudsjettet økte med litt over 60 prosent i fjor til 56,2 milliarder euro eller 492,5 milliarder kroner, opplyser budsjettminister Eric Woerth.

Japan er enda verre rammet av det globale tilbakeslaget. Analytikere i Tokyo mener den japanske økonomien – verdens nest største – krympet med mer enn 10 prosent i fjerde kvartal i fjor, først og fremst som følge av et drastisk fall i eksporten.

USA har verdens største økonomi, og håpet er nå at landet skal gå foran i arbeidet med å snu utviklingen. Derfor er det langt fra bare amerikanerne som venter med spenning på Kongressens avstemninger om Obamas krisepakke. (©NTB)

Personvernpolicy