11.000 kort sperres

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox

<pTidenes hackerskandale i USA rammer tusenvis av norske kortkunder.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Kjære kortholder! Vi har mistanke om at ditt kredittkort er blitt kopiert av uvedkommende. Det er derfor en risiko for at kortet ditt kan bli misbrukt. På bakgrunn av dette ser vi oss nødt til å bytte ut ditt kredittkort.»


Slik åpner brevet som 1800 Eurocard- og Mastercard-kunder har mottatt i disse dager, skriver Dagens Næringsliv.

I løpet av få dager får trolig 11.000 Visa-kunder beskjed om det samme.

Historisk

Bakgrunnen er den største hackerskandalen som er avdekket når det gjelder bank- og kredittkort til nå. Heartland Payment Systems, et av de største amerikanske selskapene som gjennomfører betalingstransaksjoner, varslet at deres systemer var blitt hacket og at saken var under etterforskning.

Les også: Gigantisk tyveri av kredittkort

Heartland oppgir selv at de håndterer 100 millioner transaksjoner i måneden fra 250.000 betalingssteder, primært i USA. Heartland hadde adgang direkte til sentrale betalingsnettverk, inklusive transaksjonssystemet til Visa og Mastercard.

Heartland har bekreftet at hackerne trolig har klart å kopiere magnetstripen som verifiserer betalingsgjennomføringen på vei til kunden.

Flest kunder

- Fra Visa Europe har vi fått en liste med 11.000 Visa-kort som følge av Heartland-saken. Disse ligger nå ute til overvåkning og vi følger med på dem 24 timer i døgnet, sier informasjonssjef Anders Bigseth i Teller as, som overvåker alle transaksjonene for Visa-kunder i Norge og gjennomfører sperring av kort.

På vegne av Visa var det igår ikke mulig å få noen kommentar til hvordan de vil håndtere saken.

Ifølge DnB Nors informasjonsdirektør Aud Helen Rasmussen har storbanken ennå ikke fått beskjed fra Visa om å bytte ut berørte Visa-kort.

Personvernpolicy