- Svikt, svikt, svikt

Sentralbanksjef Svein Gjedrem holdt årstalen 2009 torsdag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.<br>
Sentralbanksjef Svein Gjedrem holdt årstalen 2009 torsdag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.

<pFortsatt har Norges Bank mer å gi i form av rentekutt. Svein Gjedrem advarer likevel om at du må forberede deg på minst 6 prosent i boligrente på sikt. Og kanskje boligskatt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralbanksjefens årstale
*Årstalen er sentralbanksjefens årlige tale til medlemmene av Norges Banks representantskap.
*Nærmere 350 gjester fra det politiske liv, forvaltningen, domstolene, akademia, arbeids- og organisasjonslivet, finansiell sektor, kulturlivet, næringslivets bransjeorganisasjoner og større enkeltbedrifter blir invitert.
*Etter talen er det buffé på Grand Hotel for alle de inviterte gjestene.
*Første gang årstalen ble holdt var i 1922, da Nicolai Rygg var sentralbanksjef
*Første gang eksterne gjester ble invitert til å overvære årstalen var i 1924.
*Siden daværende sentralbanksjefs Hermod Skånlands første årstale i 1986 har talen hatt tittelen «Økonomiske perspektiver»
* Svein Gjedrem har vært sentralbanksjef siden 1999. Torsdagens tale er hans 11 som sentralbanksjef.
(Kilde:www.norges-bank.no) (©NTB)

- Det som nå skjer, er noe mer enn en vanlig konjunkturbølge. Det er tillitskrise med svikt i tro på framtiden, svikt i tillit til banker, motparter og kontraktspartnere.

Slik beskriver sentralbanskjef Svein Gjedrem situasjonen i verden og Norge i sin tradisjonelle årstale, som startet klokka 18 torsdag.

Man ventet i spenning på talen, for å høre om signaler for hva Norges Bank vil gjøre. Vil rentene gå ytterligere ned? Ja, skal vi tro et signal som ble framført i banksjefens økonomiske stammespråk:

- Også i rentesettingen har vi fortsatt rom for å stimulere.

Men, det er et men

Én ting er hvordan Norges Bank setter renten i disse krisetider. Noe annet hva som skjer med rentenivået når det verste er over.

- Det er kortsynt å ta utgangspunkt i dagens flytende renter når det blir vurdert hvor stor gjeld folk kan bære over tid, advarte Gjedrem og la lista:

- De som kjøper bolig må ta høyde for at den flytende renten over tid vil være i størrelse kanskje 6 prosent og tidvis høyere.

Anbefaler mer boligskatt

Gjedrem mener at rentepolitikken ikke er tilstrekkelig verktøy til å få en sunn økonomi. Han trekker fram spørsmålet om beskatning av bolig som et tema som bør komme på bordet.

- Beskatningen av fordel av egen bolig var lav, men ble tatt bort i 2005. Fradraget i inntektene for gjeldsrenter ble ført videre, sier banksjefen og legger til:

- Boligeiere får altså fradrag for utgifter til inntekts ervervelse, men skatter ikke av fordelen.

Ifølge Gjedrem gjør dette at rentenivået som husholdningene kan tåle, blir for høyt for næringslivet. Dessuten gir det høyere boligpriser.

Mener tiltakene virker

Slik er verdenssituasjonen. Kilde: Norges Bank/Thomson Reuters.Slik er verdenssituasjonen. Kilde: Norges Bank/Thomson Reuters.

I det nyhetsmeldinger fra USA går ut på at den nye krisepakka der ikke virker, slår Gjedrem i sin årstale likevel fast en optimistisk tone:

- Tiltakene har virkning. Likviditeten flyter litt bedre, renten på lån mellom bankene har falt, sier banksjefen og viser til at den er halvert fra oktober i fjor til nå.

I Norge som ikke er hardest rammet, vil krisetiltakene øke statens utgifter med 10 prosent i år, kunne han fortelle.

Opp - og ned

Her en økonomisk situasjonsbeskrivelse om Norge:

Norges disponible inntekter økte med over 50 prosent fra 2002 til 2007.

Og hva skjer i år?

Disponibel inntekt for landet vil falle med nesten 10 prosent i 2009.

- Det fører Norge nedover listen over de rikeste landene i verden, sier Gjedrem og bemerker:

- Og det har vi kanskje ikke vondt av...

Personvernpolicy