Tror på kraftigere rentekutt

Erik Bruce. Foto: Knut Falch / SCANPIX.
Erik Bruce. Foto: Knut Falch / SCANPIX.

<pEkspertene utelukker ikke nullrente i Sverige etter at Riksbanken kom med et nytt kraftig kutt onsdag. Det kan få følger for rentene her hjemme.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg tror Norges Bank kan komme til å kutte styringsrenta med 0,5 prosentpoeng på neste rentemøte. I desember la sentralbanken bare opp til et kutt på et kvart prosentpoeng, men rentebeslutningen i Sverige viser tydelig hvor dårlig det går i internasjonal økonomi, sier seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets til NTB.

Han advarer mot å overdrive betydningen av rentekuttet i Sverige, men mener Riksbankens beslutning taler for kraftigere rentekutt også i Norge.

– Når rentenivået går ned i andre land, tilsier det at vi også vil få lavere rente i Norge. Hvis ikke, vil vi risikere en sterkere kronekurs, sier Bruce.

– Nullrente

Det svenske rentekuttet på 1 prosentpoeng var større enn markedet hadde ventet på forhånd. Og selv om styringsrenta i Sverige nå er nede i 1 prosent, åpner riksbanken for at den kan bli enda lavere senere i år. Ole Christian Bech-Moen i DnB NOR Markets utelukker ikke nullrente i Sverige på sikt.

– Begrunnelsen for kuttet er at konjunkturnedgangen ser ut til å bli enda dypere, og at inflasjonen har kommet raskere ned enn antatt i desember, sier han.

Norges Bank kuttet styringsrenta med 0,5 prosentpoeng til 2,5 prosent 4. februar. Neste rentemøte skal etter planen avholdes 25. mars, men nordmenn bør ikke forvente et like lavt rentenivå som i Sverige.

– Jeg tror ikke Norges Bank vil kutte med 1 prosentpoeng som den svenske Riksbanken gjorde. Det går mye dårligere i svensk økonomi enn det gjør i norsk økonomi. Ferske tall viser for eksempel at industriproduksjonen i Sverige var gått ned 20 prosent på ett år, mens det er nullvekst i Norge.

Pengemarkedet

Pengemarkedsrenten beveget seg lite etter rentebeslutningen i Sverige. Faktisk er situasjonen i amerikansk økonomi viktigere enn vårt naboland når det kommer til rentenivået på utlån mellom bankene.

– Vi er nært knyttet til dollarmarkedet, og i USA er det stor forskjell mellom pengemarkedsrente og styringsrente. Mange norske banker låner i dollar. Så lenge differansen mellom rentene er høy i USA, vil den være det i Norge også, sier Bruce.

Pengemarkedsrenten er avgjørende for utlånsrentene, og Norges Bank har sagt at styringsrentene vil gå ytterligere ned dersom pengemarkedsrenten står stille. (©NTB)

Personvernpolicy