Meny

Kaster ut klasevåpenselskap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansdepartementet sperrer et amerikansk våpenselskap og et kanadisk gruveselskap ut fra Statens pensjonsfond - Utland.

Våpenselskapet er amerikanske Textron Inc, som ifølge regjeringen produserer klasevåpen som er forbudt i den ferske klasevåpenkonvensjonen.

- Denne type produksjon kan vi ikke være med på å finansiere, sier finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Gruveselskapet er kanadiske Barrick Gold Corporation, som utvinner gull på Papua Ny Guinea. Etikkrådet har rådet regjeringen om at det er en «uakseptabel risiko for å medvirke til alvorlig miljøskade» ved å ha investeringer i dette selskapet.

- Statens pensjonsfond – Utland skal ifølge de etiske retningslinjene for fondet ikke investere i selskaper som påfører miljøet alvorlig skade, sier Halvorsen.

Finansdepartementet ga Norges Bank beskjed om å selge seg ut av fondene i fjor høst, og nedsalget av aksjene er nå gjennomført, ifølge Finansdepartementet.


- Etikkrådet har på en god måte dokumentert de miljøskadelige effektene av det kanadiske selskapets virksomhet, og det har besvart våre henvendelser på en veldig lite overbevisende måte, sier statssekretær i Finansdepartementet Roger Schjerva (SV) til ABC Nyheter.

- Når det gjelder den andre saken er det en kraftfull oppfølging fra Norges side i forhold til klasevåpenavtalen som ble undertegnet i Oslo i desember.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus