Kaster ut klasevåpenselskap

<pFinansdepartementet sperrer et amerikansk våpenselskap og et kanadisk gruveselskap ut fra Statens pensjonsfond - Utland.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpenselskapet er amerikanske Textron Inc, som ifølge regjeringen produserer klasevåpen som er forbudt i den ferske klasevåpenkonvensjonen.

- Denne type produksjon kan vi ikke være med på å finansiere, sier finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Gruveselskapet er kanadiske Barrick Gold Corporation, som utvinner gull på Papua Ny Guinea. Etikkrådet har rådet regjeringen om at det er en «uakseptabel risiko for å medvirke til alvorlig miljøskade» ved å ha investeringer i dette selskapet.

- Statens pensjonsfond – Utland skal ifølge de etiske retningslinjene for fondet ikke investere i selskaper som påfører miljøet alvorlig skade, sier Halvorsen.

Finansdepartementet ga Norges Bank beskjed om å selge seg ut av fondene i fjor høst, og nedsalget av aksjene er nå gjennomført, ifølge Finansdepartementet.


- Etikkrådet har på en god måte dokumentert de miljøskadelige effektene av det kanadiske selskapets virksomhet, og det har besvart våre henvendelser på en veldig lite overbevisende måte, sier statssekretær i Finansdepartementet Roger Schjerva (SV) til ABC Nyheter.

- Når det gjelder den andre saken er det en kraftfull oppfølging fra Norges side i forhold til klasevåpenavtalen som ble undertegnet i Oslo i desember.

Personvernpolicy