Obama halte i land 5.600 milliarder kroner

President Barack Obama advarer USAs folkevalgte mot å la partipolitikk komme i veien for sårt tiltrengte krisetiltak for å redde amerikansk økonomi. Foto: REUTERS/SCANPIX
President Barack Obama advarer USAs folkevalgte mot å la partipolitikk komme i veien for sårt tiltrengte krisetiltak for å redde amerikansk økonomi. Foto: REUTERS/SCANPIX

<pPresident Barack Obama halte i land en viktig seier da Representantenes hus onsdag stemte for en krisepakke på 819 milliarder dollar, rundt 5.600 milliarder kroner. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokratene greide rett nok ikke å få en eneste republikaner til å stemme for krisepakken, og elleve demokrater stemte også imot. Pakken ble likevel vedtatt med 244 mot 188 stemmer.

Krisepakken skal nå sendes over til Senatet, som i neste uke skal diskutere de ulike tiltakene og eventuelt vedta justeringer i pakken man håper skal bidra til å redde amerikansk økonomi.

Obama gratulerte

Obama var raskt ute med å gratulere Representantenes hus med onsdagens vedtak og oppfordret Senatet til å følge opp raskt.

– Jeg er takknemlig, heter det i en kunngjøring fra Obama.

– Planen blir nå oversendt Senatet, og jeg håper at den kan styrkes ytterligere før den havner på mitt bord. Vi kan ikke somle eller la partipolitikk komme i veien for dette, lyder hans kommentar.

Lover rask behandling

Demokratenes leder i Senatet, Harry Reid, har alt vært i kontakt med republikanerne, og opplyser at behandlingen av krisepakken alt vil starte mandag.

Håper er å oppnå enighet i løpet av neste uke, slik at president Obama kan sette sin signatur på den endelige pakken før Kongressen tar pause i midten av februar, opplyser Reid.

Krisen vokser

Krisepakken kommer på et avgjørende tidspunkt for USA, der 2,5 millioner mennesker ble kastet ut i arbeidsledighet i fjor.

En rekke store amerikanske selskaper har de siste ukene varslet nye masseoppsigelser og permitteringer, og på toppen av dette frykter enkelte at landets bilindustri med 3 millioner ansatte kan bukke under.

Inviterer til samarbeid

Obama har gjentatte ganger invitert republikanerne til samarbeid og mener at det trengs umiddelbar handling uten politisk krangling.

– Min viktigste melding nå er at statistikken hver eneste dag viser hvor alvorlig situasjonen er. Jeg venter ikke full oppslutning fra mine republikanske kolleger. Men jeg håper likevel vi kan sette politikken til side og gjøre det som trengs for det amerikanske folk, sa Obama tidligere i uka.

I et forsøk på å hente støtte fra republikansk hold har Obama inkludert skatelette for hundrevis av milliarder dollar i krisepakken, til protester fra egne partifeller. (©NTB)

Personvernpolicy