Meny

Frykter Forsvars-fiasko

I forrige uke mente riksrevisor Jørgen Kosmo at Forsvarets operative evne var redusert. Nå frykter hans revisorer at regnskapene for 2008 vil være mangelfulle. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarets nye datasystem skaper bekymring hos Riksrevisjonen. De sjekker nå om de militære kan garantere kvaliteten på regnskapet for 2008.

I fjor vår kunne ABC Nyheter avsløre utstrakt bekymring i Forsvaret for den planlagte innføringen av et nytt datasystem. Nå ber Riksrevisjonen om garantier for at regnskapet for 2008 vil holde mål.

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt et brev fra Riksrevisjonen, sier Jan Ketil Steine som er senior rådgiver ved Forsvarssjefens kontor. Han vil ikke uttale seg om brevets innhold og viser til at det er unntatt offentlighet.

I går var det heller ikke mulig å få noen i Riksrevisjonen til å kommentere innholdet i brevet.

Men i det hemmeligstemplede brevet til Forsvarsstaben (FST), som er datert 19.01.09, tar riksrevisor Jørgen Kosmo sine medhjelpere opp flere sentrale spørsmål. Etter det ABC Nyheter erfarer er de alvorlige advarslene som svært tidlig ble fremmet mot Økonomiprosjektet (ØP) et av Riksrevisjonens tema.

Allerede for ett år siden trakk for eksempel FLO-sjefen, generalmajorTrond R. Karlsen, fram at flere forsinkelser og ufullstendige tester har gjort lanseringen til «en svært risikofylt operasjon». Det skjedde i et hemmelig brev til stabens ledelse.

Og i mai i fjor antydet vel informerte kilder ovenfor ABC Nyheter at det kunne bli vanskelig å garantere tallene i Forsvarets regnskap for 2008 på grunn av disse svakhetene.

Det var Forsvarssjef Sverre Diesen som selv - på tross av advarslene - tok avgjørelsen om å innføre den nye dataløsningen allerede 17. juni i fjor.

I etterkant av ØP-starten hopet det seg opp fakturaer, vernepliktige ble satt til akutt tastehjelp og de ansvarlige måtte utsette innføringen av flere systemer.

Riksrevisjonen skal etter det ABC Nyheter erfarer, blant annet ønske sikkerhet for at de nødvendige regnskapsdata er korrekte. De ber blant annet Forsvaret redegjøre for hvilke tiltak som ble satt i verk ettersom problemene tårnet seg opp.

Uten fullstendige og pålitelige data vil det være umulig å foreta en revisjon av militærmaktens pengebruk i 2008.

I fjor sommer garanterte de ansvarlige for ØP at feilene skulle være rettet opp for årsskiftet.

Ironisk nok skulle ØP bidra til å sikre nødvendige regnskapsdata. Siden 2003 har de årlig påpekt alvorlige feil og svakheter ved regnskapene.

I 2007 lovet Forsvarsdepartementet (FD) at alt skulle bli mye bedre, blant annet fordi ØP skulle sikre ett felles dataverktøy for styring av pengestrømmene.

For en uke siden leverte Riksrevisjonen en annen knusende gjennomgang av Forsvaret.

Da slo Kosmo fast at Forsvarets operative evne var redusert i perioden 2005–2008.

– Redusert operativ evne innebærer at Forsvaret får svekket mulighetene til å utføre sine oppgaver, sa riksrevisoren den gangen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus